Predsednik republike sprejel jadralce ene najboljših jadrnic na svetu Esimit Europa 2

Ljubljana, 10. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel ekipo jadralcev ene najhitrejših in tehnološko najbolj izpopopolnjenih jadrnic na svetu Esimit Europa 2, ki tekmuje za Jadralno zvezo Slovenije in edina na svetu pluje pod evropsko zastavo.

Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru ob sprejemu ekipi čestital za osvojena prva mesta na vseh, tudi najzahtevnejših regatah v Evropi.

Ustanovitelj projekta Igor Simčič pa se je ob tej priložnosti zahvalil predsedniku Pahorju za podporo projekta, katerega cilj je povezovati in vzpodbujati sodelovanje na področju športa ter mednarodnih odnosov. “Prepričan sem, da je formula vsakega ekipnega uspeha jasna vizija, sodelovanje in trdo delo za dosego zastavljenih ciljev. Sprejem pri predsedniku republike je zato velika čast, ki daje priznanje ne le našim športnim dosežkom, temveč tudi poslanstvu, ki je povezovanje Evropejcev na različnih področjih,“ je še dejal.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel ekipo jadralcev jadrnice Esimit Europa 2
Foto: Stanko Gruden/STA

Vizija, strast in predanost ideji so botrovali nastanku enega najuspešnejših evropskih projektov, Esimit Europa, ki na edinstven način povezuje Evropejce na področju športa, diplomacije in gospodarstva. Simbol tega ambicioznega projekta, katerega ustanovitelj je Igor Simčič, je Esimit Europa 2, ki velja za formulo 1 v svetu jadranja. Z mednarodno ekipo vrhunskih jadralcev iz desetih evropskih držav, večkratnih zmagovalcev Pokala Amerike, olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakov, Esimit Europa 2 že četrto sezono zapored dominira v evropskih morjih. Zmagala je na vseh 27 udeleženih regatah od svojega prvega nastopa leta 2010, postavila šest rekordov in prejela laskavi naziv najboljše maksi jadrnice na svetu. Jadrnica v dolžino meri 30 metrov, široka je 5,3 metra, višina njenega jambora pa meri kar 44 metrov. Njena največja dosežena hitrost je bila 38 vozlov, kar je 70 kilometrov na uro.

Posebnost letošnjega leta so njeni prvi nastopi izven Sredozemlja, kjer je s svojimi zmagami nadaljevala tudi v močni konkurenci v Nemčiji, na Švedskem in Veliki Britaniji. Tam je slavila tudi na regati Rolex Fastnet Race, ki velja za eno najtežjih na svetu. Zaradi te zmage so se ji odprla vrata v najvišje kroge jadralskega sveta s povabilom v članstvo v angleški Royal Ocean Racing Club, ki v Evropi velja za enega najuglednejših jadralnih klubov.

Jeseni se je Esimit Europa 2 vrnila v Jadransko morje, kjer je prvič nastopila v Republiki Sloveniji v okviru Diplomatske regate. V izteku jadralske sezone bo Esimit Europa 2 ta konec tedna nastopila na Barkolani, nato pa bo zopet zapustila Jadran in ponesla slovensko jadro naprej po svetu.