SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je ob mednarodnem dnevu starejših udeležil odkritja mozaične stene pred Centrom starejših v Cerknici

Cerknica, 1. 10. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob mednarodnem dnevu starejših udeležil odkritja mozaične stene pred Centrom starejših v Cerknici. Predsednik republike je imel ob tem slavnostni nagovor.

Predsednik se je najprej zahvalil za pripravo prelepega dogodka in poudaril pomen aktivnosti vseh, ki skrbijo, da je življenje starejših prijetnejše in lepše. V tem je pomen medgeneracijske solidarnosti, je dejal.

Dodal je, da je dopoldne v Ljubljani obiskal 19. festival za tretje življenjsko obdobje in tam videl kopico novosti, predvsem pa se je prepričal, koliko pozornosti je posvečene prav medgeneracijskemu sodelovanju in reševanju aktualnih težav, s katerimi se soočajo starejši iz njimi vsi, kot skupnost in družba. “Vse to nas opozarja, da je problem, ki je pred nami pravzaprav zares lep, to je dolgoživa družba: vedno več naših staršev in tudi mi vsi postajamo del t. i. dolgožive družbe, in v tej lepoti življenja moramo najti rešiti za probleme, ki so s tem povezani - od medicinske oskrbe naprej.” Predsednik Pahor je še opazil, da starejši vedno bolj ohranjajo vitalnost, tako duha kot telesa, ter poudaril, da nam ljudje z izkušnjami, dragocenimi spoznanji in življenjsko modrostjo ponujajo priložnost, ki je morda še ne znamo v celoti izkorisiti.

Predsednik Pahor se je ob mednarodnem dnevu starejših udeležil odkritja mozaične stene pred Centrom starejših v Cerknici
Foto: Nik Jevšnik/STA

Mozaično steno v Cerknici je predsednik Pahor imenoval “čudovit projekt medgeneracijskega sodelovanja”, ki pa obenem opominja tudi na problem lačnih otrok v svetu. Ob tem je predsednik republike omenil navdihujočo zgodbo misionarja slovenskih korenin Petra Opeke, ki skrbi za lačne otroke na Madagaskarju in mu v veliki meri s svojo solidarnostjo pomagajo tudi Slovenci in ga je nedavno obiskal tudi papež Frančišek.

Mozaična stena je postavljena v sklopu svetovne akcije Fundacije Conin, v okviru katere je postavljenih že več kot 240 mozaičnih sten v 48 državah pod geslom "Za svet brez lačnih otrok". Stena v Cerknici je prva mozaična stena v Sloveniji. Projekt postavitve stene so v KD Rak Rakek, ob pomoči Občine Cerknica in DEOS Centra starejših Cerknica, zasnovali medgeneracijsko.

Predsednik Pahor se je ob mednarodnem dnevu starejših udeležil odkritja mozaične stene pred Centrom starejših v Cerknici
Foto: Nik Jevšnik/STA