Predsednik republike sprejel utemeljitelja androidne znanosti Hiroshija Ishiguro ter mlada slovenska inovatorja, zmagovalca svetovnega prvenstva v robotiki

Ljubljana, 10. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel enega izmed vodilnih znanstvenikov na področju robotike, prof. Hiroshija Ishiguro, ki je ustvaril svojega mehanskega dvojčka, ki velja za enega izmed najbolj sofisticiranih humanoidov na svetu. Prof. Hiroshi Ishigura v svetu predstavlja enega izmed stotih genijev današnje dobe na področju robotike, zato je predsednik republike na sprejem povabil tudi mlada slovenska inovatorja iz Ekipe SERŠ Maribor, ki sta z inovativnim robotom za reševanje ponesrečencev zmagala na letošnjem svetovnem prvenstvu v robotiki, RoboCup2013. Prof. Hiroshi Ishigura je na omenjen tekmovanju leta 2006 v Nemčiji prejel posebno nagrado za najboljšega Humanoida.

Mlada inovatorja sta predsedniku republike Borutu Pahorju in utemeljitelju androidne znanosti prof. Hiroshiju Ishiguri predstavila nagrajeni robot, katerega naloga je vezana na reševanje ponesrečencev ob naravnih nesrečah. Robot premaguje ovire in s pomočjo merjenja temperature poišče ponesrečene ljudi. Demonstrirala sta tudi posebnost robota, bočno premikanje, kar pri robotih z gosenicami ni mogoče. To jima je prineslo zmago na svetovnem prvenstvu. Predsednik republike jima je za dosežen uspeh čestital ter izrazil priznanje in pohvalo.

Namen današnjega sprejema pri predsedniku republike je ustvarjanje priložnosti za mlade in perspektivne posameznike, da svoje poglede in zamisli izmenjajo z vodilnimi svetovnimi strokovnjaki določenega področja.

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel enega izmed vodilnih znanstvenikov na področju robotike, prof. Hiroshija Ishiguro
Foto: Stanko Gruden/STA