Predsednik Pahor sprejel predsednika Državnega zbora Republike Avstrije Wolfganga Sobotko

Ljubljana, 6. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Državnega zbora Republike Avstrije Wolfganga Sobotko, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Predsednika Pahor in Sobotka sta spregovorila o bilateralnih odnosih in soglašala, da so odnosi med državama prijateljski, razvejani tako na politični kot strokovni ravni, nadgrajeni pa so z uspešnim sodelovanjem v regionalnih, evropskih in multilateralnih povezavah. Predsednik Pahor je poudaril, da je uspešna evropska in zunanja politika utemeljena z dobrimi odnosi s sosedami. S predsednikom Sobotko sta se strinjala, da je ohranitev in nadgrajevanje odličnih sosedskih odnosov med državama skupen cilj. Predsednik Pahor je pri tem izrazil zadovoljstvo z razvojem sodelovanja z Republiko Avstrijo in poudaril pomen rednega in intenzivnega dialoga na vseh ravneh.

Sogovornika sta spregovorila o evroatlantski perspektivi Zahodnega Balkana in možnih spodbudah, da bi države tega območja še naprej izvajale reforme kljub upočasnjeni širitvi EU. Predsednika Sobotko je namreč zanimala ocena predsednika Pahorja o aktualni situaciji v sosednji regiji. Predsednik Pahor je poudaril, da je potrebno širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana gledati kot na geopolitično in ne tehnično vprašanje. Kot sovoditelj pobude Brdo Brijuni je predstavil tudi pričakovanja glede vrha voditeljev letos maja v Albaniji.

Predsednik Sobotka je v pogovoru omenil tudi status nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji in pričakovanja v zvezi s spremembo njenega sedanjega statusa. Ob tem je predsednik Pahor ponovil svoje znano stališče, da Sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti iz 2001 ter na njem temelječi periodični programi sodelovanja predstavljajo primeren okvir za razvejano dejavnost in projekte pripadnikov nemško govoreče etnične skupnosti v Sloveniji, ki tako bogatijo slovenski kulturni prostor. Temu področju kot predsednik republike vedno namenja veliko pozornost. Ob tem je dodal, da ne vidi potrebe po ustavni spremembi te ureditve. Predsednik Pahor je na koncu dodal, da Avstrijska državna pogodba nalaga Avstriji skrb za zaščito slovenske manjšine.

Predsednik Pahor in predsednik Sobotka sta se v pogovorih na kratko dotaknila tudi gospodarskega sodelovanja, ki zavzema pomembno mesto v dvostranskih odnosih. Avstrija je namreč največji investitor v slovensko gospodarstvo, na drugem mestu glede na število turistov in tretji najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Republike Slovenije. Blagovna menjava med državama je v letu 2017 presegla 5 mrd. EUR.

Predsednik Pahor sprejel predsednika Državnega zbora Republike Avstrije Wolfganga Sobotko
Foto: Tamino Petelinšek/STA