Predsednik republike: Četrt stoletja nazaj nismo zamujali zgodovine, zdaj gre za to, da spet ujamemo prihodnost

Ljubljana, 1. 12. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 25. obletnici Zveze policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever), kjer je imel tudi slavnostni nagovor.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti ob 25. obletnici Zveze policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever)
Foto: Daniel Novakovič/STA


V nadaljevanju je besedilo govora predsednika republike Boruta Pahorja (velja govorjena beseda).


"Slovenija počasi okreva. Okreva zlasti v ozkem gospodarskem smislu. Konec krize bo mogoče razglasiti šele, ko bo boljše gospodarske razmere spremljala tudi višja splošna blaginja in trdnejša vera ljudi v boljšo prihodnost. Toda ne glede na to, smo po več letih surovih razmer vendarle znova v položaju, ko lahko bolj premišljeno in bolj vizionarsko razmišljamo o tej skupni prihodnosti.

Zelo težko ugotovimo, katera odločitev ali ravnanje je odločilno pripomoglo k temu okrevanju. Za potrebe današnjega govora na tej slovesnosti bi rad glede tega poudaril sledeče. Tako kot nas ni v krizo pripeljala ena napačna odločitev, tako tudi za pot iz krize ne zadostuje samo ena pravilna magična odločitev. Gre za verigo pomembnih ravnanj, ki zapeljejo zgodovino v eno ali drugo smer.

To še toliko bolj velja za prelomne zgodovinske mejnike. Ustanovitev lastne države je za usodo našega naroda nemara najvažnejši. Ta podvig ni bil rezultat ene same zamisli, enega samega dogodka ali celo enega samega človeka. Osamosvojitev, ta podvig, je bila rezultat mnogih premišljanj in osmišljanj, vrste pogumnih osebnih in kolektivnih ravnanj, nenazadnje plebiscitne odločitve celotnega naroda.

Spoštovani, v zgodovinski mozaik veriženja teh vizionarskih premišljanj in pogumnih ravnanj sodi tudi akcija Sever. Na vrhuncu demokratičnega vrenja v Sloveniji, ki je sovpadalo s padcem berlinskega zidu, je akcija Sever zavarovala dotedanje demokratične pridobitve in omogočila snovanje novih. Čeprav sta bili tedanja opozicija in oblast glede teh vprašanj še precej narazen, pa je prav akcija Sever simbolno in stvarno pokazala domovini in svetu, da sta bili za demokracijo in kasneje neodvisnost dovolj skupaj.

V obeh smislih je bila akcija Sever nenadomestljivega pomena. V stvarnem smislu je izkazala suverenost oblasti, v simbolnem smislu pa je nakazala enotno stremljenje naroda za suverenost države.

Mislim, da sploh ne gre za zgodovinsko naključje, da je akcija Sever, kot del demokratičnih procesov v Sloveniji, sovpadala s padcem berlinskega zidu. Slovenci pred četrt stoletja namreč nismo bili zgodovinski zamudniki. Tedaj smo kot samozavesten in odločen narod, ki ve kaj hoče, soustvarjali svet novega upanja.

Nocoj se slovesno spominjamo slavne akcije izpred četrt stoletja. S hvaležnostjo se spominjamo srčnosti in poguma ljudi, ki so zaustavili tako imenovani »miting resnice«, da bi dali pravici prosto pot. Izkoristimo to tudi kot priložnost za krepitev samozavesti in velikopoteznosti za potrebe današnjega in jutrišnjega časa.

Gospodarsko okrevanje nam omogoča, da bolj premišljeno in tudi bolj vizionarsko razumemo in sooblikujemo prihodnost sveta in našega mesta v njem. Naša ravnanja morajo biti premišljena, še bolj se moramo potruditi, da jih usmerimo v enotne cilje in da smo pri tem trmasto premočrtni.

Navdiha za tako odgovorno in pogumno obnašanje nam ni treba iskati pri tujih zgledih. Slovenci smo že bili sposobni velikih dosežkov. Tudi zdaj smo lahko. Pravzaprav moramo biti. Četrt stoletja nazaj nismo zamujali zgodovine, zdaj gre za to, da spet ujamemo prihodnost."