Miki Muster

Srebrni red za zasluge, vročitev 13. februarja 2014

Srebrni red za zasluge
za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 13. februarja 2014 na posebni slovesnosti vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Mikiju Mustru. Odlikovanec se je predsedniku Pahorju zahvalil in povedal, da si je že v otroštvu zastavil cilj, da bo v svojem življenju z risbo zabaval ljudi, tako kot so drugi skozi slikanice zabavali njega.

Predsednik republike Borut Pahor odlikoval Mikija Mustra in Anunciado Fernández de Córdova, veleposlanico Kraljevine Španije
Foto: Anže Malovrh/STA


Utemeljitev:

Miki Muster, znameniti slovenski animator, ilustrator, stripar, karikaturist, kipar, novinar in filmski režiser se je nad stripi navduševal že v otroštvu. Ko si je pri trinajstih v Ljubljani ogledal celovečerni risani film, so njegove življenjske sanje začele dobivati svojo dokončno vsebino. Želel je postati animator, čeprav v Sloveniji ni bilo niti slovenskega risanega filma niti poklica animator. Zato je tak poklic ustvaril. Danes velja za enega najuspešnejših ustvarjalcev na področju stripa in risanega filma v evropskem merilu. Sam se je priučil obrti animacije, sam je izumljal postopke in tehniko, sam risal, zlagal, snemal in sinhroniziral, kar je pomenilo neskončno dolge ure dela. A so ga ob tem zabavale duhovite dogodivščine njegovih likov, tako kot so zabavale tudi gledalce.

Prvi slovenski risani film Puščica, ki ga je režiral in animiral za Viba film, je nastal leta 1960, sledila sta še Kurirček Nejček in Zimska zgodba. Posnel je tudi številne animirane reklamne spote, ki so navduševali s kakovostno sliko, duhovitostjo in dinamiko. Zato so mnogi postali legendarni. A ker država ni nudila dovolj možnosti njegovim sposobnostim in ambicijam, se je leta 1973 odselil v Nemčijo, kjer je animiral like drugih mojstrov. Skupna dolžina teh risanih filmov je tolikšna, da bi iz njih lahko naredili šest celovečercev.

Posebej popularni pa so bili in ostajajo stripi Mikija Mustra. Prvi strip je narisal še v obdobju stalinizma. Njegov najbolj slaven stripovski junak Zvitorepec pa je nastal v sivih časih informbiroja. S Trdonjo in Lakotnikom, ki sta se mu pridružila kasneje, je razveseljeval najmlajše, srednje in tudi starejše bralce vse do 1973, ko je bil zaposlen v Slovenskem poročevalcu, pa tudi veliko kasneje v knjižnih izdajah. Enako znani pa so tudi Mustrovi stripi Medvedek Neewa, Lupinica, Čebelica Maja in številni drugi.

Miki Muster zgodbam, ki jih je pisal, in likom, ki jih je risal ali snemal, ni dajal le zunanje podobe. Dal jim je značaj, dušo in življenje. Z njegovimi risankami in stripi Slovenci nismo dobili le novega poklica in osvojili novo področje filmske umetnosti, pač pa tudi junake, ki so se trajno vpisali v slovensko literarno zgodovino in v srca celih generacij bralcev in gledalcev. Miki Muster je legenda slovenskega stripa in oče slovenske animacije.