Predsednik republike v Bohinju: »Vodilo naj bo, kaj se da narediti, ne česa se ne da«

Bohinj, 4. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Občino Bohinj, kjer se je najprej sestal z županom Francem Kramarjem in predstavniki Občine Bohinj, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Predsednika republike sta na obisku spremljali tudi mag. Andreja Jerina, državna sekretarka za okolje, ter dr. Marija Markeš iz sektorja za ohranjanje narave na Direktoratu za okolje Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da je to njegov prvi obisk katere izmed občin v mandatu in dodal, da obiske občin in srečevanje z občani šteje med svoje najpomembnejše naloge.

Predsednik republike obiskal Občino Bohinj
Foto: Nebojša Tejić/STA

Župan je predsedniku uvodoma predstavil občino in občinsko upravo ter dejal, da turizem ponuja velik razvojni potencial, pri čemer pa je potrebno delovati v soglasju in dogovoru z mnogimi udeleženci in akterji, kar ni vedno lahko. Na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja bo župan Občine Bohinj Franc Kramar do septembra v urad predsednika posredoval memorandum z na občinski ravni usklajenimi predlogi za spremembo Zakona o Triglavskem narodnem parku, predsednik republike pa se bo po svojih močeh zavzel, da bi v zakonodaji prevladale življenjske rešitve. Predsednik je dodal, da problematiko življenja v Triglavskem narodnem parku (TNP)TNP nekoliko pozna, saj je lani v okviru projekta 'SKUPAJ – Spodbujajmo drug drugega' delal v TNP in je predlagal, da to ponovi, če predstavniki agrarnih skupnosti ocenjujejo, da bi se tako lahko še bolje seznanil z njihovimi problemi. Možnosti boljšega gospodarjenja predstavniki agrarnih skupnosti vidijo v planšarstvu, lovu, turizmu in gospodarjenju z gozdovi.

Predsednik republike obiskal Občino Bohinj
Foto: Nebojša Tejić/STA

V nadaljevanju je predsednik Pahor obiskal Bohinj Park ECO Hotel, kjer so mu predstavniki turizma v Bohinju predstavili svoje delo, in zlasti projekt »Smučišče 2864«, ki bo znatno pripomogel k izboljšani turistični ponudbi Bohinja ter jo razširil tudi na zimske mesece. Ob tem je predsednik Pahor poudaril, da ima Bohinj z okolico dolgo tradicijo turizma, ki pa v razvoju turističnih storitev ponuja še veliko priložnosti, zato verjame, da bodo načrtovani novi projekti pripomogli k temu "da bo bohinjska zgodba zelo uspešna". Predsednik je pohvalil vse turistične delavce ter prijaznost in gostoljubnost Bohinjcev, ki s turizmom živijo že dolgo vrsto let in vedo, da lahko s tem ponudijo turizmu in gostom največ. Pri tem naj vidijo priložnosti in ne zgolj ovir, naj se vprašajo, kaj se da narediti in ne, česa se ne da.
Predsednik republike si je v Bohinju ogledal tudi potek gradnje mostu čez Savo, ki bo povezala kolesarsko pot med Bohinjsko Bistrico in jezerom še pred prihajajočo turistično sezono. Ob koncu obiska si je predsednik ogledal še 7. Mednarodni festival alpskega cvetja, katerega častni pokrovitelj je.