SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob 70. obletnici delovanja Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik: "Knjižnice so razgledni stolp človekovega duha"

Kamnik, 2. 12. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, ki je na predvečer ‘tega veselega dne’ slovenske kulture, Prešernovega rojstnega dne, potekala pod njegovim častnim pokroviteljstvom.

V slavnostnem govoru je predsednik republike v svojem imenu in imenu ljudi, ki mu jih je čast predstavljati, ob jubileju čestital sedanjim in nekdanjim zaposlenim v osrednji kamniški knjižnici. "Knjižnice so razgledni stolp človekovega duha," je dejal predsednik republike. Kot je poudaril, so knjižnice središče kraja, in jih imajo ljudje preprosto radi - navkljub digitalnim spremembam, ki smo jim dandanes priča. "So kraj miru in tudi kraj nemira - čudovito stičišče, ki daje vedeti, da imajo mesta in ljudje veliko prihodnost," je slavnostni nagovor sklenil predsednik Pahor. Ob tej priložnosti je Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik podelil Zahvalo za širjenje bralne kulture in pomembno kulturno poslanstvo. V imenu zaposlenih jo je prevzela mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica knjižnice.

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Direktorica knjižnice mag. Breda Podbrežnik Vukmir se je zahvalila sodelavcem in njihovim predhodnikom za izjemno opravljeno delo. "Vsak vloženi evro v knjižnico se štirikrat povrne, v knjižnico je včlanjena skoraj četrtina prebivalstva Kamnika, na enega prebivalca izposodimo enajst knjig," je bila slikovita direktorica. Udeležence slovesnosti so nagovorili tudi župan Občine Kamnik Matej Slapar in župan Občine Komenda Slavko Poglajen, soustanovitelja knjižnice, ter Vesna Horžen, predsednica združenja slovenskih splošnih knjižnic.

V kulturno-umetniškem programu so nastopili Boštjan Napotnik - Napo, Andrej Rozman - Roza in Boštjan Gorenc - Pižama, ki jih s kamniško knjižnico povezuje dolgoletno sodelovanje.

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik
Foto: Tamino Petelinšek/STA