Predsednik Pahor sprejel predsednika vlade Portugalske republike Antonia Costo

Ljubljana, 17. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Vlade Portugalske republike Antonia Costo, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji.

Predsednik Pahor je v začetku pogovora izpostavil odlične prijateljske in diplomatske odnose med državama, ki jih zaznamuje že 25. obletnica od vzpostavitve. Sogovornika sta se strinjala, da Slovenija in Portugalska delita mnoga sorodna stališča do zapletenih mednarodnih razmer, kot sta, na primer, Brexit in prihodnost Evropske unije. Slovenija in Portugalska ostajata zavezani nadaljnjemu povezovanju Evropske unije in ohranjanju skupne povezave, seveda s prilagoditvami, ki bodo prinesle odgovore na potrebe novega časa in razmer. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da je potrebno razmišljati o dolgoročni viziji EU, ki bo temeljila na nadaljnji integraciji in utrjevanju skupnih evropskih institucij.

Predsednik Pahor je sogovorniku ob zaključku obiska dejal, da je Portugalska pomembna partnerica Republike Slovenije in da želimo z njo v prihodnje vzdrževati aktiven politični dialog. Ob tej priložnosti sta se sogovornika dotaknila tudi dobrega preteklega sodelovanja obeh držav pri predsedovanju Svetu EU 2007-2008, ki se bo ponovilo v letu 2021. 

Predsednik Pahor sprejel predsednika vlade Portugalske republike Antonia Costo
Foto: STA/Daniel Novakovič