Marjan Terpin

Medalja za zasluge, vročitev 26. aprila 2016

Medalja za zasluge
za prispevek k uveljavljanju enakopravnega položaja slovenske narodne skupnosti v Italiji in k utrjevanju enotnega slovenskega kulturnega prostora

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Marjanu Terpinu vročil odlikovanje medaljo za zasluge 26. aprila 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Marjanu Terpinu vročil odlikovanje medaljo za zasluge na slovesnosti v Predsedniški palači
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja medalje za zasluge
Foto: STA/Nebojša Tejić

Utemeljitev:

Marjan Terpin je uveljavljen in spoštovan slovenski podjetnik iz Italije. Vodi trgovsko podjetje iz Gorice, ki ima že skoraj devetdesetletno tradicijo. Kot uspešen podjetnik je pomembno prispeval k ekonomski trdnosti Slovencev v Italiji.
A njegov prispevek je bistveno širši. Je tudi publicist, kulturni delavec in politik, ki je bil zavzeto vpet v prizadevanja slovenske skupnosti v Italiji, da si zagotovi enakopraven položaj in možnosti za razvoj, predvsem pa, da zaščiti svoje kulturne in nacionalne pravice.
Leta 1975 je bil Marjan Terpin med pobudniki za ustanovitev Slovenske skupnosti za Goriško, politične stranke Slovencev v Furlaniji - Julijski krajini, ki vidi v samostojnem političnem nastopanju zamejskih Slovencev v Italiji najučinkovitejšo pot za uveljavljanje interesov manjšine in zaščito njene samobitnosti. Bil je tudi njen deželni predsednik in ostaja eden njenih najvidnejših članov.
Kot politični aktivist je posebej skrbno negoval stike z matičnim narodom. V času osamosvajanja Slovenije je zavzeto podpiral napore Slovenije za razdružitev od Jugoslavije in njeno samostojno pot v evropske povezave. V svojih številnih kontaktih je na sestankih predstavljal argumente v prid slovenske neodvisnosti. Ob dnevu državnosti je po razglasitvi samostojnosti ob večerih pod lipo ponosno prirejal proslavo za dan državnosti, ki so jo obiskovali tudi vidni slovenski politiki. Je član Zveze veteranov vojne za Slovenijo, več let pa je bil tudi predsednik Svetovnega slovenskega kongresa za Italijo, ki je vsaki dve leti skrbno organiziral srečanja Slovencev v Italiji. Še naprej ostaja aktiven član Svetovnega slovenskega kongresa.
Ves čas je Marjan Terpin deloval tudi na kulturnem področju. Bil je tajnik Zveze slovenske katoliške prosvete v Gorici, vodil je Katoliško prosvetno društvo Števerjan, režiral nekaj iger slovenskih avtorjev za gledališke predstave društva in pisal knjige. V knjigah se je posvečal svojemu rojstnemu kraju Števerjanu in njegovim znamenitim ljudem. V njegovem opusu pa je tudi knjiga o slavni in pogumni zgodovini Slovencev v preprosti sliki in besedi, ki jo je napisal ob petnajstletnici slovenske države.