Predsednik Pahor sprejel komisarja Sveta Evrope za človekove pravice

Ljubljana, 22. 3. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Nilsa Muižnieksa, komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, ki je Slovenijo obiskal v okviru rednih aktivnosti svojega mandata.

Komisar Muižnieks je Predsedniku Republike predstavil delovanje Sveta Evrope za človekove pravice in posebej izpostavil eno osrednjih in perečih vprašanj - migracijsko in begunsko problematiko ter varstvo človekovih pravic migrantov, prosilcev za azil in beguncev. V tem kontekstu je posvaril pred prehitrim prenavljanjem mednarodnih konvencij, saj meni, da bi v trenutnem ozračju taka posodabljanja lahko pripeljala do zmanjševanja ravni zaščite človekovih pravic. V okviru migracij je še posebej izpostavil pravice otrok, ki so najbolj ranljiva skupina in so kot begunci izpostavljenim številnim nevarnostim in zlorabam.

Predsednik Pahor je komisarju Muižnieksu dejal, da je pomembno, da države članice še naprej sodelujejo v odprtem dialogu in da ima Svet Evrope pri tem posebno vlogo. Danes se Evropa sooča z vse preveč pomembnimi izzivi, zato se moramo med seboj razumeti in se podpirati ter tako prispevati k miru in stabilnosti, hkrati pa ohranjati našo skupno zavezanost evropskim vrednotam, kot so solidarnost in spoštovanje človekovih pravic.

Predsednik in komisar sta ocenila, da se pojavljajo zaskrbljujoči trendi, ki ogrožajo demokracijo, pravno državo in človekove pravice, ter soglašala, da je tembolj potreben konstruktiven in celovit dialog ter zavedanje, da si moramo vsi prizadevati za isti cilj, za boljšo in odgovorno prihodnost.

Komisar je posebej omenil pomen spoštovanja sodb mednarodnih sodišč in v tem kontekstu pozitivno ocenil Slovenijo, ki s svojimi ravnanji po njegovih besedah potrjuje zavezanost vladavini prava, ter nas pozval, da s takšno pozitivno vlogo nadaljujemo.

Predsednik Pahor sprejel komisarja Sveta Evrope za človekove pravice
Foto: Daniel Novakovič / STA