Varuhinja človekovih pravic predsedniku Pahorju predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic RS za leto 2014

Ljubljana, 22. 6. 2015 | sporočila za javnost

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju danes predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2014.
Ob tej priložnosti sta predsednik republike in varuhinja s sodelavci opravila tudi vsebinski pogovor o stanju človekovih pravic, ugotovljenih problemih in morebitnih rešitvah ter vlogi institucij predsednika republike in varuha pri iskanju le-teh.

Uvodoma je varuhinja povedala, da tudi letošnje varuhovo poročilo ni lahko branje, da je sicer varuhovih priporočil manj kot prejšnje leto, vendar jih je še vedno precej. Ob začetku predstavitve poročila je izpostavila dejstvo, da se posamezniki v naši državi čedalje večkrat znajdejo v začaranem krogu: situacija, v kateri so se znašli, jih pripelje v drugo, ta v naslednjo, tako se vrtijo v krogu, iz katerega vse prevečkrat ne morejo najti ustreznega izhoda. Na varuha pa se velikokrat žal obrnejo prepozno. Kot izredno pereč problem je izpostavila izrazito tudi slab položaj mladih na trgu dela ter na področju urejanja stanovanjske problematike. Država na tem področju nima strategije, bi jo pa nujno potrebovala.

Varuhinja človekovih pravic predsedniku Pahorju predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic RS za leto 2014
Foto: STA/Danijel Novakovič