SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na pogrebni slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika Skupščine Republike Slovenije dr. Franceta Bučarja

Bohinjska Bistrica, 23. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil žalne seje v Državnem zboru Republike Slovenije in pogrebne slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika Skupščine Republike Slovenije dr. Franceta Bučarja. 

Predsednik Pahor je na pogrebni slovesnosti imel govor v slovo dr. Francetu Bučarju. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil pogrebne slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika Skupščine Republike Slovenije dr. Franceta Bučarja.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju besedilo govora predsednika republike (Velja govorjena beseda!).

"Spoštovana družina Bučar, 

sprejmite, prosim, izraze globokega sočutja in sožalja v mojem imenu, v imenu slovenskega naroda, slovenske države in vseh njenih ljudi. 

Žalni zbor,
naj povem zgodbo. Bilo je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja. To je bil še vedno zelo zimski čas starega jugoslovanskega režima. Skupina študentov je v eni od predavalnic ljubljanske univerze mrzlično čakala političnega oporečnika. Kar je potem v ognjevitem govoru najavil kot nujne družbene spremembe, je presegalo vsa naša pričakovanja. Zato je eden izmed nas v osuplosti vzkliknil: »toda vse to, o čemer ste govorili, ne sodi v kontekst«. Disident je brez oklevanja odgovoril: » če je tako, bomo pač spremenili kontekst«. Mož, ki je najavil slovensko politično pomlad, je bil dr. France Bučar. 

Vse ostalo je legenda. Prve demokratične volitve in ustanovitev lastne države. Dr. France Bučar je bil eden od njenih ustanovnih očetov. To je bila velika zgodba slovenskega naroda. In dr. France Bučar je hotel videti in delati veliko zgodbo. Zgodbo o svobodnejši in boljši družbi. Zgodbo o Slovencih kot suverenem narodu, ki naj bo gospodar lastne usode. Zgodbo o povezani Evropi, svobodnih narodov. Zamisliti si je znal veliko zgodbo. In premočrtno, skoraj trmasto jo je vodil do srečnega konca. 

Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, Evropejci, 

danes se poslavljamo od našega narodnega buditelja in voditelja. Usodi smo hvaležni, da ga je postavila v prelomni čas zgodovine, ko smo se preporodili v demokratično družbo in samostojno državo. Obojemu je dr. France Bučar vtisnil močan osebni pečat. 

To je lahko storil zato, ker je bil vizionar in pogumen človek. Njegova intelektualna razgledanost in značajska premočrtnost, sta njemu in vsem nam omogočili, da smo videli prihodnost in jo ustvarili. V tem smislu ni bil samo izjemna osebnost, temveč v teh prelomnih časih tudi nenadomestljiva. Za vse večne čase bo ostal v kolektivnem spominu kot ena najpomembnejših slovenskih zgodovinskih osebnosti in ena redkih moralnih avtoritet svojega časa. 

Dediščina dr. Franceta Bučarja pa ne zadeva samo njegove in naše preteklosti. Morda s svojim sporočilom še bolj nagovarja našo sedanjost in prihodnost. 

Moralna krepost daje človeku neomajno svobodo. Tak človek se nič in nikogar ne boji. Nič novega in bolj humanega mu ni tuje. Osebna skromnost še dodatno poudari silovito človeško moč. To so tako zelo pomembna sporočila, če jih le želimo slišati. 

Spoštovani dr. France Bučar, naj se slednjič obrnem še k vam osebno. Veste, za vas je bilo težko pripraviti ta govor. Nikoli niste marali komplimentov, brez njih pa vas res ni mogoče opisati. Ampak veste, ne gre samo za vas, za vse nas gre. Toliko ste nam pustili za nazaj in dali misliti za naprej, da boste vselej poslej narodni navdih. 

Sprejmite, prosim, izraze naše iskrene hvaležnosti."