Predsednik Pahor drugi dan udeležbe na Münchenski varnostni konferenci tudi s podpredsednikom ZDA Pencem

München, 18. 2. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor se je ob robu 53. Münchenske varnostne konference zjutraj najprej sestal z zunanjim ministrom Irana Mohammadom Javadom Zarifom in se mu ob tej priložnosti zahvalil za prijazno gostoljubje ob uradnem obisku, ko je z gospodarsko delegacijo obiskal Teheranu. Ocenil je, da obisk že prinaša pozitivne rezultate v sodelovanju slovenskih podjetij z iranskimi partnerji in izrazil željo po izboljšanju še drugih odnosov med Slovenijo in Iranom, tako dvostransko kot v večstranskih forumih. Sogovornika sta se strinjala, da bo k temu lahko veliko pripomoglo ponovno odprtje veleposlaništva Republike Slovenije v Teheranu, ki ga je mogoče razumeti kot znamenje za zagon sodelovanja na različnih področjih ter za večjo prepoznavnost Slovenije v Iranu. Predsednik Pahor je ministru Zarifu zaželel vse dobro s prošnjo, da preda čestitko iranskemu predsedniku Rohaniju ob obletnici islamske revolucije v Iranu.

Opoldne se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Republike Finske Saulijem Niinistöm, s katerim sta izmenjala poglede na aktualne politične razmere in se strinjala, da državi povezuje sorodnost stališč do posameznih vprašanj, ki jih zastopata znotraj EU in tudi v širšem mednarodnem prostoru. Želja obeh je intenziviranje gospodarskega sodelovanja, pa tudi drugih oblik sodelovanja, zlasti v znanosti in izobraževanju. Predsednika sta izmenjala mnenja o pomembnih aktualnih vprašanjih kot so odnosi EU - Rusija, politična in varnostna situacija v Ukrajini ter o nekaterih drugih najpomembnejših mednarodnih temah.

Predsednik republike se je danes na kratko srečal tudi z novim ameriškim podpredsednikom Michaelom Pencem in ga ob tem prosil, da ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu prenese pripravljenost za gostiteljstvo Slovenije za prvo srečanje predsednikov Trumpa in Putina.

V srečanju s predsednikom Vlade Črne gore Duškom Markovićem sta se sogovornika dotaknila predvsem razmer v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Predsednik Pahor je izrazil posebne čestitke Črni gori za njen napredek na poti v članstvo EU in NATO.

Drugi dan Münchenske varnostne konference se je predsednik Pahor sestal tudi s predsednikom deželne vlade Bavarske Horstom Seehoferjem. Predsednik Pahor je predsednika Seehoferja povabil, naj Slovenijo obišče z gospodarsko delegacijo, saj bi bila to izvrstna priložnost za poglobljeno predstavitev sodelovanja na različnih področjih. Predlagal je, da bi tej priložnosti organizirali t.i. Bavarski dan v Ljubljani, kar je predsednik vlade Seehofer z veseljem sprejel Sogovornika sta spregovorila tudi o prihodnosti Evropske unije in multilateralnih temah, povezanih z varnostnimi in političnimi vprašanji. Slovenski predsednik je sogovorniku predstavil svoje poglede z nedavne turneje Nemčija-Rusija-Ukrajina. Predsednik Seehofer je slovenskemu predsedniku predstavil tudi nemško soočanje z migrantsko krizo, saj je Bavarska po ključu financiranja zvezne ravni v letu 2016 prevzela kar 15% vseh pribežnikov v Nemčijo.

Pozno popoldan se je predsednik Pahor srečal s predsednico Republike Estonije Kersti Kaljulaid s katero sta spregovorila o odnosih med državama in izmenjala mnenja o aktulanih izzivih s katerimi s soočata Evropska unija in svet. Estonja nameni za obrambne namene 2,2% BDP, medtem ko Slovenija manj kot 1% BDP, strinjala sta se, da je pričakovanje ameriške administracije, da bodo članice zavezništva NATO povečale izdatke za varnost legitimno. Predsednika je zanimala zlasti zelo izdelana izkušnja in znanje Estonije o kibernetski varnosti.

Ob robu Münchenske varnostne konference je predsednik Pahor pozdravil tudi ameriško senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar. Na kratkem srečanju je ameriški senator Johnom McCainom sprejel njegovo povabilo, da še letos spomladi obišče Slovenijo.