SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Javni predstavitvi kandidatov za člana Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu

Ljubljana, 17. 5. 2019 | sporočila za javnost

Danes sta v Predsedniški palači potekali javni predstavitvi kandidatov za člana Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu. Javnosti sta se predstavila Ana Stanič, LLM. in prof. Jure Vidmar, dr. phil., PhD.
Predstavitvi je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Tretja kandidatka za članico Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu, prof. dr. Verica Trstenjak se zaradi službene zadržanosti javne predstavitve žal ni mogla udeležiti.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 10. maja 2019 v Državni zbor posredoval predlog, v katerem za tri prosta mesta članice ali člana Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu predlaga Ano Stanič, LLM., prof. Jureta Vidmarja, dr. phil., PhD in prof. dr. Verico Trstenjak. Vsi trije kandidati so priznani mednarodnopravni strokovnjaki, izpolnjujejo pogoje za članstvo v Stalnem arbitražnem sodišču in so po oceni predsednika Pahorja primerni kandidati za opravljanje predlagane funkcije.

Na podlagi mnenj vodij poslanskih skupin in predstavnikov narodnih skupnosti državnega zbora je predsednik Pahor ugotovil soglasje poslanskih skupin, da državnemu zboru v imenovanje predlaga vse tri kandidate za navedena mesta, ki so se prijavili na razpis Ministrstva za pravosodje.

Za javne predstavitve kandidatov, ki so postale običaj, se je predsednik republike Borut Pahor odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter utrjujejo zaupanje javnosti. Hkrati pa javna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči državni zbor ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike. 

Javni predstavitvi kandidatov za člana Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu
Foto: Anže Malovrh/STA

Javni predstavitvi kandidatov za člana Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu
Foto: Anže Malovrh/STA