Predsednik republike sprejel ministra za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Fontellesa

Ljubljana, 9. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Josepa Borrella Fontellesa, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik Pahor in španski minister Borrell Fontelles sta izpostavila odlične in prijateljske odnose med državama ter izrazila interes za njihovo nadaljnjo krepitev. Odkrit in prijateljski pogovor je spodbujalo dejstvo, da se španski zunanji minister in predsednik Pahor poznata že dolgo vrsto let.

V pogovoru sta sogovornika največ časa namenila aktualnim razmeram na Zahodnem Balkanu. Izmenjala sta mnenja o evroatlantski perspektivi sosednje regije Zahodnega Balkana in možnih spodbudah, da bi države tega območja še naprej izvajale reforme kljub upočasnjeni širitvi EU. Španskega zunanjega ministra je zanimala ocena predsednika Pahorja o aktualni situaciji. Predsednik Pahor je poudaril, da je potrebno na širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana gledati kot na geopolitično in ne tehnično vprašanje. Kot sovoditelj pobude Brdo Brijuni je predsednik Pahor predstavil tudi pričakovanja glede vrha voditeljev, ki bo maja v Albaniji.

Predsednik republike sprejel ministra za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Fontellesa
Foto: Anže Malovrh/STA

Sogovornika sta izmenjala stališča tudi glede prihodnosti EU in soglašala, da je potrebno Unijo okrepiti, da bo lahko zagotovljala varnost, napredek in blaginjo tudi vnaprej. Glede bližajočih se volitev v Evropski parlament je predsednik Pahor izrazil upanje, da bo prihodnja sestava takšna, da bo parlament lahko oblikoval močno in proevropsko koalicijo, ki se bo pripravljena soočiti s prihodnjimi izzivi. Predsednik Pahor je ponovil svojo oceno, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič.

Predsednik republike in zunanji minister Fontelles sta spregovorila tudi o brexitu. Predsednik Pahor je ob tem izpostavil pomen rešitev, ki bi bile ustrezne tako za EU kot za Združeno kraljestvo, in poudaril odgovornost v prizadevanjih za potrditev izstopnega sporazuma kot najboljšega možnega kompromisa, ki bi omogočil urejen izstop in karseda omilil negativne posledice tako za državljane kot za gospodarstvo.

Predsednik in minister sta izmenjala stališča tudi o nekaterih drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Zunanji minister Fontelles je predsedniku predstavil tudi aktualne notranje-politične razmere v Španiji pred predčasnimi volitvami, ki bodo konec aprila in ga glede pričakovanj Katalonije po večji samostojnosti seznanil s prizadevanji španske vlade za dialog.

Predsednik Pahor in španski zunanji minister sta se v pogovorih na kratko dotaknila gospodarskega sodelovanja, ki zavzema pomembno mesto v dvostranskih odnosih. V zadnjih nekaj letih se je dvostranska trgovina znatno povečala, a sta se sogovornika strinjala, da obstaja veliko možnosti za njegovo nadgradnjo. Španija zaseda 16. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. L. 2017 in l. 2018 je blagovna menjava presegla 1 mlrd € in dosegla rekordnih 1,09 mlrd € (+3,4% več kot l. 2017) - od tega izvoz RS 552 mio € (-0,3%) in uvoz 541 mio € (+7,4%).

Predsednik Pahor je na koncu pogovora obudil spomine na svoj zadnji obisk v Madridu junija 2017, ko sta s kraljem Felipejem VI. v muzeju Reina Sofia odprla razstavo sodobne slovenske umetnosti. Ob tem je predsednik ponovil vabilo španskemu kraljevemu paru v Slovenijo.

Predsednik republike sprejel ministra za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Fontellesa
Foto: Anže Malovrh/STA