SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je vročil državno odlikovanje slovenski moški članski odbojkarski reprezentanci

Ljubljana, 9. 6. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti v Predsedniški palači slovenski moški članski odbojkarski reprezentanci vročil državno odlikovanje red za zasluge za navdihujoče športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in krepitev nacionalnega ponosa.

V imenu slovenske moške članske odbojkarske reprezentance bo red za zasluge sprejel kapetan Tine Urnaut.

Utemeljitev:

Za navdihujoče športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in krepitev nacionalnega ponosa prejme slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca red za zasluge.

Naši odbojkarji, naši srebrni fantje, so lani na zadnji septembrski dan iz Pariza prinesli še eno medaljo z evropskih prvenstev. Vnovič so dokazali, da se uvrščajo v sam vrh evropske in tudi svetovne odbojke, športne panoge, ki velja za eno najmnožičnejših v svetu športa. V kvalifikacijskih tekmah so najprej doma premagali velikane: v Ljubljani so padli evropski prvaki Rusi in za njimi še svetovni prvaki Poljaki. V finalnem spopadu s Srbijo smo zato lahko pričakovali tudi zlato – vedeli smo, da so zmožni premagati vsakogar. Ko se to ni zgodilo in so se ovenčali s srebrom, pa smo bili skoraj enako ponosni, saj je bila to za evropske podprvake že druga medalja v štirih letih. S takim dosežkom se v družbi najboljših evropskih reprezentanc lahko pohvalita le dve, ena je Slovenija.

Srčna zgodba naše reprezentance se ni začela šele nedavno in uspehi zadnjih let niso zgolj naključje. Odbojka je nastala pred stopetindvajsetimi leti, v Sloveniji pa se igra že skoraj sto let. V Maribor so jo prinesli češki Sokoli in po drugi svetovni vojni so jo poznali in igrali že po vseh večjih krajih v Sloveniji. Ko je bila leta 1952 ustanovljena Odbojkarska zveza Slovenije, so začeli nastajati odbojkarski klubi in odbojka se je razvila v privlačen tekmovalni šport.

Privlačnost in priljubljenost sta v zadnjem desetletju pripomogli k neverjetnim dosežkom. Ko se je reprezentanci leta 2015 pridružil selektor Andrea Giani, se je prvikrat povzpela na drugo mesto v Evropi; ko jo je prevzel Alberto Giuliani, je ta uspeh ponovila z nasmehom, ki je postal njen zaščitni znak. Zmagovita pot na stopničke za evropske zmagovalce in v srca slovenskih navijačev se je začela, še preden je reprezentanca odpotovala na pariški veliki finale. Reprezentanti so na noge dvignili vso Slovenijo, in to ne le z igro, marveč tudi z iskrivimi in tako iskrenimi nasmeški. S preprostostjo in prijaznostjo so dokazovali, da v vrhunskem športu še obstaja prijateljstvo. Državo so povezali v množico podpornikov, ki so več kot dva tedna dihali kot eden. Dvorano v Stožicah sta do vrha napolnila športna strast in ponos ob rezultatih: za majhno Slovenijo nenadoma noben zalogaj ni bil prevelik. Zdravljica, ki jo je zapelo trinajst tisoč glasov, nam še danes prikliče v spomin vznemirjenje, ki smo ga čutili takrat. Kapetan Tine Urnaut je v Pariz popeljal svoje soigralce in pet tisoč slovenskih navijačev.

Srebrni fantje, ki se vselej brez izjeme odzovejo pozivu v slovensko reprezentanco in ponosno nosijo dres z državnim grbom, so navdih za vsakogar, ne le za športnike. Na videz lahkotno nizajo vrhunske športne dosežke in dajejo vtis, da je šport igra in zabava in da so zmage triumf tovarištva in sodelovanja. Ljudje jim zato radi odpro svoja srca, država pa se jim za navdihujoče uspehe zadnjih let zahvaljuje z državnim odlikovanjem.Predsednik Pahor je vročil državno odlikovanje slovenski moški članski odbojkarski reprezentanci
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je vročil državno odlikovanje slovenski moški članski odbojkarski reprezentanci
Foto: Daniel Novakovič/STA