Wolfgang Johannes Bandion

Medalja za zasluge, vročitev 30. oktobra 2013

Medalja za zasluge
za zasluge pri povezovanju slovenskih in avstrijskih znanstvenikov in umetnikov ter prispevek k slovensko-avstrijskemu sodelovanju na področju izobraževanja


Predsednik republike je pred dnevom reformacije 30. oktobra 2013 v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje Wolfgangu Johannesu Bandionu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil medaljo za zasluge Wolfgangu Johannesu Bandionu za zasluge pri povezovanju slovenskih in avstrijskih znanstvenikov in umetnikov ter prispevek k slovensko-avstrijskemu sodelovanju na področju izobraževanja.
Foto: Stanko Gruden/STA


Utemeljitev:

Wolfgang J. Bandion je kulturni zgodovinar in strokovnjak. Deluje v različnih avstrijskih ustanovah, združenjih in inštitutih, na katerih s svojo pobudo in poznavalsko širino vztrajno razpira nove prostore sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo na kulturnem in znanstvenem področju, še posebno med mladimi.

Kot svetovalec za znanost in kulturo Inštituta za upodabljajočo umetnost Univerze za uporabno umetnost je Wolfgang J. Bandion v preteklih letih pritegnil k sodelovanju številne slovenske študente in znanstvenike pri mednarodnih razstavah in drugih večjih projektih na Dunaju. Od leta 2002 v sodelovanju z univerzo vsako drugo leto omogoči tudi razstave slovenskim umetnikom in jih v svojih besedilih predstavi avstrijski javnosti. Ob tem je s svojo strokovno presojo v okviru avstrijske rektorske konference omogočil štipendije avstrijskega zunanjega ministrstva in ministrstva za izobraževanje, znanost in kulturo mnogim slovenskim znanstvenikom in kulturnikom. Kot član kuratorija univerzitetnega kluba organizira posebne večere za študente in znanstvenike iz Slovenije s predavanji. Prav po njegovi zaslugi je slovenska mladina že deset let vključena v projekt Evropska mladina spoznava Dunaj. Na inštitutu za izobraževanje odraslih je organiziral tudi številne umetnostne ekskurzije v vse predele Slovenije.

Wolfgang J. Bandion je v letih 1996 do 2000 usklajeval spominski projekt Gusen-Mauthausen, kot član mednarodnega odbora Mauthausen pa skrbel za stike s slovenskimi organizacijami nekdanjih taboriščnikov.

S svojim delom Wolfgang J. Bandion dokazuje humanost, ki daleč presega neoporečno in skrbno delo strokovnjaka. Njegovo prizadevno povezovanje umetnikov, znanstvenikov in drugih osebnosti Avstrije in Slovenije, širjenje medsebojnega poznavanja in spoštovanja ter ustvarjanje priložnosti za novo znanje gradijo novo evropsko stvarnost in odpirajo nove perspektive za plodno slovensko-avstrijsko in evropsko kulturno, znanstveno in izobraževalno sodelovanje.