SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Pahor na pogovoru z Izbirno komisijo

Ljubljana, 20. 5. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na delovnem srečanju sestal s članicami in člani Izbirne komisije za izbiro primernih namestnikov predsednika KPK.

V Izbirni komisiji so sodelovali Goran Forbici, imenovan s strani CNVOS, Milan Petek, imenovan s strani Sodnega sveta RS, Mojca Prelesnik, imenovana s strani Državnega zbora RS, dr. Janez Stare, imenovan s strani Vlade RS in mag. Helena Kamnar, imenovana s strani Uradniškega sveta Republike Slovenije.

Izbirna komisija je predsedniku republike 16. maja 2014 namreč predala svoje poročilo, v katerem je kot najbolj primerne predlagala pet (5) kandidatk in kandidatov. V današnjem pogovoru s člani izbirne komisije se je predsednik republike seznanil z izkušnjami in ugotovitvami pri njihovem delu.

Predsedniku republike Pahorju bodo obrazložitve skupne ocene posameznih kandidatov in kandidatk, današnji pogovor z Izbirno komisijo in dodatna ločena posvetovanja z vsemi petimi kandidati oz. kandidatkami v naslednjih dneh omogočile izbiro dveh namestnikov predsednika KPK.

Izbirna komisija predsedniku republike predlaga kot primerne kandidatke oz. kandidate za dva položaja namestnikov predsednika KPK:


    · doc. dr. Heleno Blažun, doktorico znanosti iz poslovnih ved in doktorico znanosti iz področja zdravstvenih ved;

    · dr. Igorja Lambergerja, doktorja ekonomskih znanosti s področja informacijsko-upravljalskih ved;

    · Almo Maruško Sedlar, profesorico filozofije in pedagogike;

    · mag. Borislava Snedca, magistra znanosti s področja managementa in

    · mag. Jožico Vavpotič Srakar, magistrico znanosti s področja bančništva in financ.


Predsednik republike Pahor se je na podlagi izkušenj iz prvega kroga imenovanja članov senata KPK odločil, da z imeni kandidatk in kandidatov, ki so po mnenju Izbirne komisije primerni za položaj namestnika predsednika KPK, javnost seznani še pred svojo odločitvijo. Prav tako bo javnost po današnjem pogovoru seznanjena tudi s seznamom kandidatov, ki jih Izbirna komisija ni uvrstila na seznam primernih kandidatov.

Predsednik republike Borut Pahor pričakuje, da mu bodo največja možna mera preglednosti dela in ugotovitev Izbirne komisije ter temeljiti posveti s kandidati za položaj obeh namestnikov predsednika KPK omogočili dobro izbiro, ki bo utrdila in okrepila vlogo in avtoriteto Komisije za preprečevanje korupcije.

Predsednik republike Borut Pahor bo dokončno odločitev o imenovanju obeh namestnikov predsednika KPK predvidoma sprejel do konca tega meseca.V priponki prilagamo tudi:

- Obrazložitve skupne ocene posameznega kandidata, kot izhajajo iz poročila Izbirne komisije

- Informacija o izboru kandidatov