SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: Študirajte tisto, kar vas zanima. Samo, če boste študirali, kar vas zanima, se boste oblikovali v ustvarjalne osebnosti in samo ustvarjalna osebnost se zmore prilagoditi okoliščinam in jih celo soustvarjati.

Ljubljana, 26. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes gostil pogovor z naslovom "Znanje brez meja", na katerem so sodelovali slovenski študentje v tujini. Pogovoru je sledil sprejem v Predsedniški palači.
Znanje brez meja
Foto: STA/Nebojsa Tejic

Dogodek, ki ga je predsednik Republike Slovenije gostil v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, Inštitutom za etiko in Svetovnim slovenskim kongresom, je bil priložnost za srečanje s slovenskimi študenti, raziskovalci in znanstveniki v tujini ter za pogovor z njimi. Udeležilo se ga je okoli 130 predstavnikov mlajše generacije, ki so razseljeni in delujejo po vsem svetu. Gre za prvo takšno srečanje slovenskih študentov v tujini pri predsedniku Republike Slovenije.

V uvodnem nagovoru je ob današnjem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, predsednik republike Borut Pahor navzoče spomnil na zgodovinski dogodek, ki se je zgodil na današnji dan pred 23 leti, ko je tedanji predsednik skupščine gospod France Bučar razglasil, da smo se Slovenke in Slovenci odločili za samostojno državo. "To je bila zelo drzna in zelo pogumna zgodovinska odločitev", je povedal predsednik in udeležencem ob današnjem državnem prazniku voščil z željo, "da bi po svojih najboljših močeh tudi vi pomagali, da bi bila naša država boljša, bolj pravična in bolj uspešna".
Predsednik je tudi izrazil svoje mnenje, da se mu zdi koristno in prav, da gredo mladi študirati v tujino. "Če imate take sanje, pojdite. Pojdite po sveže zamisli, po znanje in po nove odgovore na vašo radovednost v tujino. Ni vaša dolžnost, da se vrnete nazaj. Privilegij naše države je, da vas imamo. Dolžnost države je, da kolikor je v njeni moči stori vse za to, da bo Slovenija kot dežela, moderna, odprta, strpna, kompetitivna, solidarna in privlačna, da boste s svojim impozantnim znanjem prišli nazaj in si tu ustvarili družine."

Ob tem je predsednik Pahor prisotnim zaželel vesele praznike in vse najboljše v novem letu z besedami: "študirajte tisto, kar vas zanima. Samo, če boste študirali, kar vas zanima, se boste oblikovali v ustvarjalne osebnosti in samo ustvarjalna osebnost se lahko prilagodi okoliščinam in jih celo soustvarja".


Uvodnim nagovorom je sledil pogovor z naslovom "Znanje brez meja" s petimi posamezniki, ki so v razgibanem pogovoru opisali okolje, v katerem živijo in delajo in pojasnili, zakaj in v čem je bolj stimulativno od domačega. V pogovoru so sodelovali Alma Mozetič (University College London), Peter Verovšek (Harvard University), Sara Cesarec (Imperial College London), Sara Kališnik (Stanford University) in Sebastjan Glinšek (Brown University). Predstavili so svoje ocene o konkurenčnosti Slovenije na posameznih strokovnih področjih in možnostih, da bi svoje delo nadaljevali v Sloveniji.

Znanje brez meja
Foto: STA/Nebojsa Tejic