Predsednik republike na posvetu "Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju"

Brdo pri Kranju, 4. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes kot častni pokrovitelj udeležil posveta »Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju« v organizaciji Inštituta za etiko in Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Predsednik republike je zbrane ravnatelje in učitelje tudi nagovoril in jih pozval, da se kot tisti, ki na mlajše prenašajo ne samo znanje ampak tudi vrednote, aktivno vključijo v proces integracije vrednot v vzgojno-izobraževalni sistem. Le tako bo lahko zagotovljena boljša prihodnost za celotno družbo in kar najbolj kakovostna vzgoja otrok in mladine.

Predsednik republike Borut Pahor se je kot častni pokrovitelj udeležil posveta »Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju«
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Učitelji, ki imate največ izkušenj z otroki in mladino, lahko pomagate odgovoriti na vprašanje, kako v mladih ljudeh okrepiti vrline poštenosti, solidarnosti, strpnosti ter zdravega načina življenja. Vaša pomoč, vaš nasvet in nenazadnje vaše osebno ravnanje je v tem procesu nenadomestljivo," je dejal predsednik Pahor in dodal, da smo Slovenci v procesu tranzicije morda živeli v naivnem pričakovanju, da na koncu ostaja človek in skupnost s svojo moralno držo, vendar pa je nespoštovanje etičnih vrednot botrovalo razmeram, ki smo jim priča v današnjem času. Občutek, da živimo v pravični družbi moramo povrniti in tu je naša naloga, da skupaj najdemo odgovore, je poudaril predsednik, ki je prepričan, da je za našo prihodnost ključnega pomena kakovostna vzgoja otrok in mladine ter spoštovanje etičnih standardov na vseh ravneh javnega življenja.

Tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj je pojasnil, da je ključ do boljše prihodnosti spoštovanje humanističnih vrednot, ki morajo biti trdno vgrajena v prepričanje tistih, ki bodo v prihodnje odločali. Temelj pa je osebno sprejetje vrednot, zato je ključnega pomena kar najbolj kakovostna vzgoja otrok in mladine.

Predsednik Pahor se je učiteljem in ravnateljem na koncu tudi zahvalil za njihovo prizadevnost in jim pri odgovornem poslanstvu zaželel vse dobro.


Priloga: sporočilo za medije Inštituta za etiko