SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na slovesnosti Osnovne šole Cirila Kosmača Piran

Ljubljana, 2. 12. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Tartinijevem gledališču v Piranu udeležil slovesnosti Osnovne šole Cirila Kosmača Piran, ki v teh dneh praznuje 70. obletnico prve slovenske šole v Portorožu in 30. obletnico podružnice Portorož. 

Predsednik Pahor je na slovesnosti zbrane nagovoril, najprej pa prav poseben pozdrav namenil glavnemu liku nocojšnje prireditve, mlademu Pepiju. Ta je po predsednikovih besedah najlepša ilustracija tega, kako si predstavljamo prihodnost naših otrok. "Pepi je samozavesten, je duhovit, je radoveden in je srečen," ga je opisal predsednik republike in ob tem požel velik aplavz iz dvorane, s strani Pepija pa rahlo zadrego spričo tolike hvale, V nadaljevanju se je predsednik Pahor zahvalil vsem generacijam učiteljev in učiteljic, še prav posebej tistim, ki so po koncu 2. svetovne vojne po vsej Primorski postavljali slovenske šole. Poudaril pa je tudi pomen vrednot, brez katerih si ni mogoče zamisliti pogumnih, samozavestnih in odprtih osebnosti, ki se bodo znale soočati s spremembami našega časa in našega sveta. "Drage učiteljice, učitelji, učenci in učenke, želim vam polno smeha, radovednosti in veliko uspeha v vašem poslanstvu. Da bi imeli srečno prihodnost in bi živeli svoje sanje," je zaključil predsednik Pahor. 

Predsednik Pahor na slovesnosti Osnovne šole Cirila Kosmača Piran
Foto: Stanko Gruden

Začetek prireditve je pozdravila ravnateljica osnovne šole gospa Zlata Milič s pripovedjo o začetkih prve slovenske šole v Portorožu leta 1945, ki jo je zapisala učiteljica Ivanka Pilat, prva "maještrovica"- kot so v teh krajih rekli učiteljicam. "Od tedaj je minilo 70 let in v šolstvu se je zgodilo veliko sprememb, pa vendarle smo učitelji, učenci in starši še zmeraj glavni akterji," je povedala ravnateljica in opozorila, da vzgoja in izobraževanje nista zgolj nabiranje znanja, zbiranje in vzpostavljanje dejstev v medsebojno zvezo, ampak vzgajanje mladih ljudi, ki so med seboj povezani, ki razumejo svoje psihološke procese, ki opravljajo svoje delo z odgovornostjo, skrbnostjo in doslednostjo, saj je znanje za vse visoka vrednota. Učitelji se zavedajo, da je poleg znanja in vedenja zelo pomembno razvijati in živeti vrednote, kot so sprejemanje, sodelovanje, strpnost in spoštovanje. "Danes, ko smo priča hitri globalizaciji, se trudimo v izobraževanju spodbujati učence k razvijanju občutka lastne vrednosti in ponosa na lastno družbeno, kulturno in družinsko poreklo ter jih spodbujamo k razvijanju občutka za vrednost drugih, zlasti tistih, ki izhajajo iz drugega okolja; kajti naši mladi ljudje odraščajo v nov, nam neznan svet in moramo jih opremiti za življenje," je povedala ravnateljica in v nagovoru prebrala misel njihove nekdanje učenke Portorožanke Mateje Prunk, ki je zmagala na mednarodnem nagradnem natečaju za svetovno zastavo miru ob prehodu v novo tisočletje, ki pravi tako: "Jaz, Mateja, obljubljam, da bom spoštovala, se povezovala in sodelovala z vrstniki celega sveta. Kakor se dopolnjujeta in si pripadata Sonce in Zemlja, tako naj se prepleta tudi moje prijateljstvo z vašim. Moje korenine so zasidrane doma, krila pa širim po svetu. In naše prijateljstvo bo povezovalo mojo državo, Slovenijo, z vašimi. Vendar pomni: ne hodi pred menoj, morda ti ne bom sledila, ne hodi za menoj, morda te ne bom vodila, hodi ob meni in preprosto bodi moj prijatelj." To zaobljubo mladih je Mateja Prunk prebrala na otvoritvi poletnih olimpijskih iger v Sidneyu leta 2000. Nagovor je ravnateljica sklenila z mislijo, ki predstavlja vizijo dela njihove šole: "Po morju življenja plujemo vsi skupaj, pod skupno zastavo, se učimo drug od drugega, se vzpodbujamo in spoštujemo. Recept za mirno in plodno plovbo je preprost in prastar. Njegove glavne sestavine so radovednost, sodelovanje in spoštovanje."

Program so pripravili učenci osnovne šole, ki šteje skupaj s podružnično šolo Portorož 230 učencev. Z domiselno abecedno igro so gledalce z glasbo in plesom popeljali skozi 70 let obstoja slovenske šole v Portorožu in poželi velik aplavz polne dvorane v Tartinijevem gledališču. Slovesnost se je zaključila z glasbeno točko pevke Anike Horvat, nekdanje učenke te šole in s spustom sedemdesetih balonov na prizorišče.

Predsednik Pahor na slovesnosti Osnovne šole Cirila Kosmača Piran
Foto: STA/Stanko Gruden