Predsednik Pahor v Ženevi s švicarskim predsednikom Bersetom in osrednji govornik na zasedanju Sveta OZN za človekove pravice

ženeva, 19. 6. 2018 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 19. in 20. junija 2018 mudil na delovnem obisku v Ženevi, v okviru katerega bo kot osrednji govornik nastopil na 38. rednem zasedanju Sveta OZN za človekove pravice (v nadaljevanju SČP). Slovenija je članica SČP v obdobju 2016-2018, v letošnjem letu pa zaseda prominentno in odgovorno mesto predsedujoče države. Predsednik republike bo SČP nagovoril na splošni razpravi v sredo 20. junija 2018, ob 12. uri.

Obisk v Ženevi bo potekal tudi v luči srečanja predsednika Pahorja in predsednika Švicarske konfederacije Alaina Berseta, s katerim bosta spregovorila o bilateralnih odnosih med državama in aktualnih mednarodnih razmerah v Evropi in svetu.

V okviru obiska v Ženevi se bo predsednik republike srečal tudi z ustanoviteljem in izvršnim predsednikom Svetovnega gospodarskega foruma Klausom Schwabom in predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom.

Predsednik Pahor bo obiskal sedež Evropske agencije za jedrske raziskave CERN, kjer se bo med drugim srečal s slovenskimi znanstveniki, ki raziskujejo v agenciji. Leta 2016 je predsednik Pahor z redom za zasluge odlikoval skupino slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v CERN.

V nagovoru SČP bo predsednik republike predvidoma naslovil aktualne teme človekovih pravic, ki bodo obravnavane v okviru zasedanja SČP. Izpostavil bo aktualno članstvo Republike Slovenije v SČP in aktivnosti slovenskega predsedovanja Svetu v letu 2018. Predstavil bo prioritete Republike Slovenije in njena stališča do tematskih vprašanj s področja človekovih pravic in do izzivov človekovih pravic po svetu, ter opozoril na pomen spoštovanja mednarodnih norm in standardov, vključno s pomenom spoštovanja mednarodnega prava oz. odločitev mednarodnih sodišč.