SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je častnim konzulom RS zahvalil za zavzeto delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije

Ljubljana, 6. 10. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel generalne in častne konzule Republike Slovenije. Sprejem sodi med dogodke ob obeleževanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. 

Predsednik Pahor se je častnim in generalnim konzulom zahvalil za njihovo zavzeto delo ter prispevek k prepoznavnosti Slovenije. Dejal je, da sam že četrt stoletja dela v različnih institucijah v politiki in je tako dobil tudi osebno izkušnjo razvoja slovenske diplomacije. "V začetku leta 1990 smo bili postavljeni pred pionirsko nalogo postavljanja slovenske diplomacije in diplomatskega aparata na novo. Bil sem član komisije za mednarodne odnose in spomnim se, da smo se dela lotili zavzeto in predano, z domoljubnimi čustvi in tudi z izkušnjami starejših kolegov, ki so delali v mreži jugoslovanske diplomacije. Vsekakor smo imeli željo, da Slovenijo po tem, ko je opravila prve demokratične volitve, najprej privedemo do osamosvojitve in potem do diplomatskega priznanja," je povzel predsednik republike. 

Po predsednikovih besedah se je diplomatski aparat širil, tako tudi mreža konzulov Republike Slovenije v tujini in danes ta odraža bolj realno ambicijo Slovenije v luči naših potreb tako po gospodarski diplomaciji, kot tudi glede našega umeščanja v mednarodno skupnost - Slovenije kot miroljubne, zanesljive države, ki je umeščena v politično zelo zanimiv prostor najbolj povezanega dela Evropske unije. Ob tem je predsednik izrazil željo, da bi konzuli še naprej dobro sodelovali in da bi predstavljali veliko mostišče med Slovenijo in širšim mednarodnim okoljem. "Pred nami so veliki izzivi in verjamem, da jih bomo premostili z mirno politiko in z mirnim in varnim načinom reševanja sporov ter tako, da bodo z rezultati tehnološkega razvoja lepo in srečno živeli tudi naši otroci in vnuki," je nagovor zaključil predsednik Pahor. 

Konzuli se danes in jutri udeležujejo srečanja v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, ki je namenjeno predstavitvi Slovenije in slovenskega gospodarstva ter poglabljanju in vzpostavljanju novih stikov konzulov s predstavniki slovenskih državnih organov ter gospodarstva. V okviru dvodnevnega programa bodo častni konzuli obiskali Rogaško, Piran, Koper ter Postojno, kjer se bodo srečali s predstavniki nekaterih slovenskih podjetij, župani ter predstavniki turizma.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel generalne in častne konzule Republike Slovenije. Sprejem sodi med dogodke ob obeleževanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.
Foto: STA