Predsednik Pahor slavnostni govornik na prireditvi "Ona ali On 2016 – Dejanje ter gospodarski in podjetniški uspeh leta"

Postojna, 7. 1. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil prireditve Radia 94, kjer so po izboru poslušalcev priznanje Ona ali On 2016 podelili ultramaratonki Andreji Sterle Podobnik iz Starega trga pri Ložu, ki je pred dvema mesecema nastopila na ultramaratonskem teku okoli najvišje gore na svetu, Mount Everesta in v pogorju Himalaje v šestih dneh v izjemno težkih okoliščinah in s skoraj nečloveškimi napori pretekla 160 kilometrov in premagala več kot 29.000 metrov višinske razlike.

Predsednik Pahor slavnostni govornik na prireditvi "Ona ali On 2016 – Dejanje ter gospodarski in podjetniški uspeh leta"
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Radijska postaja je v sodelovanju z območnimi Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije v Postojni podelila tudi priznanja uspešnim gospodarstvenikom in podjetnikom. Priznanji gospodarski uspeh leta sta prejeli družbi Plama-pur iz Podgrada in Oro met iz Neverk. Priznanji obrtno-podjetniške zbornice pa sta odšli v Logatec in Zagorje, k družbama Menard RA ter Marinčič.

Govor predsednika Republike Slovenije na prireditvi Ona ali On 2016:

"George Clooney je v filmu Marčeve ide rekel: »Važno je, da je družba boljša od posameznika.« Gre za trenutek, ko mračne sile, demoni v človeku, prevladajo nad dobroto, angeli v njem. Tedaj mu skoraj ne preostane nič drugega v njegov bran, razen družbe okoli njega. Vse upanje je položeno v to, da za razliko od njega, posameznika v družbi prevladuje dobrota, plemenitost. Zlasti v takih trenutkih je važno, da je družba boljša od posameznika. 
Vendar v našem življenju, osebnem ali javnem, vprašanje ali prevladujejo dobre ali slabe vrednote ni bistveno samo v takem položaju, temveč tudi sicer. Nenazadnje nas politična zgodovina uči, da se niti slabe niti dobre zamisli ne morejo docela uveljaviti, če jim ne prisluhne in ne ponese družbeno okolje. 
Zato je za vsako skupnost zelo pomembno, kakšno je prevladujoče družbeno vzdušje. Če bo spodbujalo v ljudeh plemenite vrednote in stremljenja smemo bolj upravičeno pričakovati vsestranski napredek v korist vseh. Če pa bo spodbujalo v ljudeh nestrpnost in sovraštvo vseh vrst se skoraj lahko zanesemo, da jo bo to prej ali slej vodilo do njene krize ali celo zatona. 
Vendar prevladujoče družbeno vzdušje ne nastane iz nič. Ni prehlajen predmet usode. Je rezultanta naših ravnanj. V tem smislu lahko še enkrat ugotovimo v kako vzajemnem odnosu sta na nek način posameznik in družba. Družbeno vzdušje je zelo pomembno za posameznika, vendar smo hkrati posamezniki enako odgovorni zanj. 
To govorim zato, ker se mi zdi odločilnega pomena, kateri ideali in stremljenja v tej situaciji oblikujejo našo družbo. To govorim zato, ker tudi z nocojšnjo podelitvijo priznanj posameznikom pomembno sooblikujemo prevladujoče družbeno vzdušje. Ljudje v tistih posameznikih, ki jim pripisujejo izjemne dosežke ali ravnanja sporočajo njihove ideale in stremljenja. 
Z radostjo in upanjem lahko še enkrat več ugotovimo, da naši ljudje prepoznavajo tiste vrednote, ki delajo našo družbo boljšo. To pa je, kot sem rekel na začetku, zelo važno. Hočem reči, da se kljub raznim strahovom ali stiskam kljub vsemu ali pa prav zaradi tega ljudje ozirajo za najboljšimi med njimi, za najbolj navdihujočimi med njimi, za najbolj ustvarjalnimi med njimi, za najbolj solidarnimi med njimi, za najbolj človeškimi med njimi. 
Če je ta naša domneva točna, potem se smemo zanesti, tudi pri naših osebnih šibkostih, ko demoni preizkušajo angele v nas, da je naša družba boljša od nas. To nam vliva upanje, da bomo kot družba uspeli in napredovali. Za našo prihodnosti in prihodnost naših otrok skoraj ni pomembnejšega občutka od tega. Tudi ko bomo za hip sami pri sebi podvomili vase, nam bo okolje vrnilo vero, zaupanje in navdih za rešitev problemov. 
Zdi se, da se je evropski in celo svetovni red prav v današnjem času znašel na nekakšni prelomnici. Slovenci v mnogočem ne moremo odločilno vplivati na to, v katero smer se bo zasukal. Toda, ne dvomim, da utegne tudi v primeru najbolj zahtevnih preizkušenj zavoljo prevladujočega družbenega vzdušja pri nas, Slovenija ohraniti dragocene nacionalne istovetnosti in celo okrepiti pogoje za svoj nadaljnji razvoj. V trenutkih, ko se velik del človeštva sprašuje kaj se bo zgodilo, je samozaupanje v nas same izjemnega pomena. 
Včeraj sem se o naši prihodnosti pogovarjal z dijaki Srednje trgovske šole v Mariboru. Dijak Tadej Ledinek je zaključil razpravo z vznesenimi besedami: »Verjamem v Slovenijo«. Vse je ta izjava močno prevzela. 
Nocojšnja prireditev daje dobro, spodbudno sporočilo. Zahvaljujem se organizatorjem, da poskrbijo za to. Čestitam zmagovalcem, ki so navdihnili naše ljudi z lastnostmi, ki nas plemenitijo. Na prihodnost zato ne gledamo s strahom temveč z upanjem, z zaupanjem. 
Skoraj si ni mogoče želeti kaj boljšega kot ta občutek ob začetku novega leta. Pri tem nam želim vsem veliko sreče. In kot vemo, je sreča na strani pogumnih."


Predsednik Pahor slavnostni govornik na prireditvi "Ona ali On 2016 – Dejanje ter gospodarski in podjetniški uspeh leta"
Foto: Tamino Petelinšek/STA