SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Varuhinja človekovih pravic predsedniku Pahorju predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic RS za leto 2013

Ljubljana, 4. 7. 2014 | sporočila za javnost

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju danes predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2013.
Ob tem, doslej najobsežnejšem poročilu, odkar imamo v Sloveniji Varuha človekovih pravic, sta predsednik republike in varuhinja s sodelavci opravila tudi vsebinski pogovor o stanju človekovih pravic, ugotovljenih problemih in morebitnih rešitvah ter vlogi institucij predsednika republike in varuha pri iskanju le-teh.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je predsedniku republike Borutu Pahorju danes predala poročilo za leto 2013
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Uvodoma je varuhinja povedala, da je letošnje poročilo sestavljeno drugače, kot so bila sestavljena dosedanja poročila ter tudi bolj obsežno. Hkrati je poudarila, da so v letošnjem poročilo prvič dodali tudi varuhove pozitivne ugotovitve. Povedala je, da iz leta v leto opažajo več problemov na področju socialnih zadev. Ljudje na odločitve pristojnih institucij v upravnih postopkih čakajo predolgo - socialne stiske so hude, zato je toliko bolj nedopustno, da ti postopki tako dolgo potekajo. Izpostavila je tudi pravilen odnos javnih uslužbencev, ki na teh primerih delajo. Ugotavljajo, da je še vedno veliko število pritožb nerešenih, saj tako računalniška kot kadrovska podpora nista zadostni. Pereča je tudi problematika na področju zdravstva. Kot velik problem se kažejo tudi na hitro sprejeti, ne dovolj domišljeni zakoni. Sodni postopki so še vedno predolgi.

Ob izgubi službe postanejo velik problem stanovanjske zadeve, tudi Zavod za zaposlovanje svojega poslanstva ne opravlja najbolje, saj posamezniki tam ne dobijo vsega kar bi morali, temveč so ujeti v nekatere birokratske, konkretnemu primeru neprilagojene zavodove zahteve. Varuhinja je povedala, da kot primer dobre prakse izpostavlja ureditev problema šole za otroke s posebnimi potrebami, Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka Ptuj, ki bo tudi po skupnem posredovanju Urada predsednika Republike Slovenije in varuhinje končno postala otrokom prijazna šola.

Na koncu sta se varuhinja in predsednik dotaknila še problematike diskriminiranih skupin, predvsem romske ter se dotaknila problema neizplačevanja plač delavcem. Varuhinja je povedala, da je za varstvo delavcev predvsem pomembno to, da organi, ki ob ugotovljenih kršitvah lahko ukrepajo, to storijo hitro in učinkovito.

Po daljšem, enournem pogovoru sta predsednik republike in varuhinja obiskala tudi na Gregorčičevi ulici stavkajočega Ladislava Troho in se z njim pogovorila.