Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra Države Katar za vakufe in islamske zadeve Dr. Ghaitha bin Mubaraka Al - Kuwarija in muftija dr. Nedžada Grabusa

Ljubljana, 13. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel ministra dr. Ghaitha bin Mubaraka Al - Kuwarija iz države Katar in muftija dr. Nedžada Grabusa. Minister dr. Ghaith bin Mubarak Al – Kuwari je na obisku v Sloveniji ob priložnosti svečane postavitve temeljnega kamna za Islamski kulturni center v Ljubljani, ki bo v soboto, 14. septembra 2013. Predsednik Borut Pahor je že pred časom, ob prvem obisku Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, izrazil podporo izgradnji džamije oziroma Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Sogovornika sta se v pogovoru, ki je potekal v sproščenem vzdušju strinjala, da so odnosi med državama dobri in prijateljski in se zavzela za nadaljnjo krepitev bilateralnega sodelovanja s Katarjem predvsem na gospodarskem, političnem, kulturnem in drugih področjih. Gost je izrazil iskreno zadovoljstvo, da je do trenutka postavitve temeljnega kamna džamije v Sloveniji le prišlo. S tem je država Slovenija pokazala spoštovanje do različnosti med kulturami v državi in v tem primeru prav posebej do muslimanov. Zadovoljen je, da bodo v novem svetem prostoru muslimani, ki so doma v Sloveniji lahko izražali svojo miroljubnost in širili kulturo islama. Predsednik Pahor je gosta povprašal o pogledih do trenutnih razmer v regiji, predvsem glede konflikta v Siriji in arabske pomladi. Sogovornika sta tudi spregovorila o vlogi islama v globalnem svetu, pri čemer je predsednik Pahor zaključil, da zaradi odprtosti družbe ljudje moramo še bolj ohranjati medčloveške stike.

Dr. Ghaith se je zahvalil za prijeten pogovor in obljubil, da bo katarskemu Emirju prenesel želje Slovenije po poglobitvi odnosov med državama.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel ministra Države Katar za vakufe in islamske zadeve Dr. Ghaitha bin Mubaraka Al - Kuwarija in muftija dr. Nedžada Grabusa.
Foto: Daniel Novakovič/STA