SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovenska karitas

Zlati red za zasluge, vročitev 25. novembra 2015

Zlati red za zasluge
za odlično uresničevanje človekoljubnega poslanstva ob 25-letnici delovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Celju udeležil dobrodelnega koncerta Klic dobrote 2015 "V službi človekovega dostojanstva" in ob 25- letnici delovanja Slovenski karitas vročil državno odlikovanje Zlati red za zasluge za odlično uresničevanje človekoljubnega poslanstva. Odlikovanje je prevzel predsednik Slovenske karitas msgr. mag. Alojzij Cvikl.

Predsednik republike vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge Slovenski karitas
Foto: STA/Tamino Petelinšek

Utemeljitev:

Slovensko karitas je ustanovila Slovenska škofovska konferenca na pobudo nadškofa Alojzija Šuštarja maja 1990. Zelo kmalu so zaživele škofijske karitas v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Njihovi prostovoljci so ob valu beguncev, ki so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja bežali pred vojno vihro na območju nekdanje Jugoslavije, pritegnili k sodelovanju številne človekoljube. V tistem obdobju je nastalo veliko novih župnijskih karitas. Leta 2006 so se jim pridružile še škofijske karitas Novo mesto, Celje in Murska Sobota. V petindvajsetih letih je tako nastala spoštovanja vredna in široko razpredena mreža z 10.000 prostovoljci, ki delujejo v 459 lokalnih organizacijah. Vsako leto opravijo v Sloveniji več kot pol milijona prostovoljnih ur.
Slovenska karitas je morda najbolj znana po materialni pomoči ljudem v stiski. V prvih letih svojega delovanja je zmogla pomagati nekaj tisoč družinam, zadnjih nekaj let njeno pomoč prejme že več kot 20.000 družin. Samo hrane je v desetih letih razdelila več kot 25 milijonov kilogramov. S svojim plemenitim človekoljubjem skrbno blaži pritisk revščine in hudih življenjskih stisk, v katerih se znajdejo posamezniki. Njena pomoč posadi klice novega upanja in vere v sočloveka in človečnost v trenutku, ko so posamezniki ujeti v pasti brezupa – zaradi naravne nesreče ali izgube službe, zaradi osebne tragedije ali širših družbenih sprememb.
Svoje poslanstvo Slovenska karitas uspešno uresničuje tudi s strokovno zahtevnejšimi programi na področju socialnovarstvene pomoči. Pod njenim okriljem še vedno nastajajo nove ustanove, namenjene različnim skupinam posameznikov, ki potrebujejo trajnejšo in celovitejšo oskrbo: materinski domovi, komune s programi za odvisnike, dnevni centri in zavetišča, ljudska kuhinja, posebni programi za brezdomce. Med njimi je tudi prva zdravstvena ambulanta za brezdomce.
Svoje delovanje je Slovenska karitas tvorno vpela v širšo mrežo vladnih in nevladnih organizacij, s katerimi si skupaj prizadeva za sodobne in učinkovite programe v dobrobit ljudi. Kot članica mednarodne in evropske karitas se uspešno odziva tudi na humanitarne katastrofe v svetu.
Petindvajseta obletnica je priložnost za priznanje in zahvalo Slovenski karitas za njene izjemne dosežke ter vsem njenim prostovoljcem in prostovoljkam za uspešno uresničevanje človekoljubnega poslanstva.