SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike se je udeležil slovesnosti v spomin na 75. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem

Ljubelj, 13. 6. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti v spomin na 75. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem. Pred slovesnostjo je predsednik republike k spomeniku J'accuse – Obtožujem položil venec.

Ob robu slovesnosti je predsednik republike podal izjavo za medije:

"Mineva 75 let od konca druge svetovne vojne in skoraj 60 let od podpisa Elizejske pogodbe o spravi med Nemčijo in Francijo, ki je zavarovala mir in dala zagon evropski ideji.

Francoska veleposlanica in nemški veleposlanik sta danes tukaj, pod Ljubeljem, že tretje leto zapored položila skupni venec in se spomnila vseh žrtev vojne.

Lep simbolni dogodek, ki vabi vse, da se v duhu sprave spominjamo preteklosti in skupaj gradimo evropsko prihodnost.

V tem duhu in v navzočnosti slovenskega in italijanskega predsednika, bo čez slab mesec, 13.julija v Trstu tudi obeležitev 100. obletnice požiga Narodnega doma. Spominjanje za nazaj in bodrenje za naprej, ko bo italijanska država simbolno in stvarno predala Narodni dom obema manjšinskima organizacijama.

Karkoli bova, če bova, simbolno naredila poleg obeležitve 100. obletnice požiga in vrnitve Narodnega doma Slovencem, bova s predsednikom in prijateljem Mattarello sklenila skupaj. Pred tem pa se bom posvetoval z obema manjšinskima organizacijama.

Govori se, da naj bi tisti dan obiskal fojbo. Zaenkrat ni še nič odločeno, predvsem pa ne bi bilo mogoče to storiti tudi brez skupnega obiska italijanskega predsednika spomenika bazoviškim žrtvam. Vendar zaenkrat ostajamo pri dogovorih, ki se tičejo izključno vrnitve Narodnega doma v Trstu.”


Predsednik republike se je udeležil slovesnosti v spomin na 75. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem
Foto: Daniel Novakovič/STA