Predsednik republike in slovenski poslanci v Evropskem parlamentu o prihodnosti Evropske unije

Ljubljana, 27. 1. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na delovnem pogovoru sestal s slovenskimi poslankami in poslanci v Evropskem parlamentu. Spregovorili so predvsem o aktualnih vprašanjih evropske politike, predsednik republike pa je poslance povprašal tudi za mnenje o Ljubljanski pobudi in predstavil nadaljnje načrte v zvezi z njo. 

Poslanci in poslanke so predsedniku predstavili svoje poglede na trenutne razmere v Evropski uniji in kako vidijo njeno prihodnost. Vsi so se strinjali, da je zaupanje v institucije Evropske unije močno načeto in da se evropski državljani počutijo odtujeni od Evropske unije. Menili so, da se je potrebno in vredno potruditi za njihovo zaupanje in ponovno najti skupne točke, ki povezujejo vse države članice. V tem času se zdi, so ocenili, da sta vsem skupna predvsem strah in skrb za varnost, kar pa je premalo za pogled vnaprej in lahko pomeni le zatekanje k nacionalnim politikam.

Predsednik in naši evropske poslanke in poslanci so se strinjali, da je pogovor o teh temah nujen. Dogovorili so se, da bo predsednik republike predvidoma v marcu sklical konferenco o zadevah, ki se tičejo naše skupne evropske prihodnosti.

Predsednik je poslancem predstavil tudi Ljubljansko pobudo. Predsednik se zaveda mnogih njenih pomanjkljivosti, poudarja pa njeno bistveno prednost. Je ena redkih pobud evropske civilne družbe za nov začetek ustavnega procesa. Gre za krepitev zaupanja v skupno Evropo in pripravljenost za njeno nadgradnjo.

Predsednik republike in slovenski poslanci v Evropskem parlamentu o prihodnosti Evropske unije
Foto: Daniel Novaković

Današnjega delovnega pogovora pri predsedniku republike so se udeležili: Franc Bogovič, Tanja Fajon, Alojz Peterle, dr. Igor Šoltes, Patricija Šulin, Romana Tomc in dr. Milan Zver.