SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na poziv predsednika republike za mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije prispeli trije predlogi

Ljubljana, 12. 9. 2022 | sporočila za javnost

Na podlagi poziva predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je bil objavljen v Uradnem listu 17. junija 2022, je Urad predsednika Republike Slovenije v predvidenem roku prejel 3 (tri) predloge. Prijavili so se (po abecednem vrstnem redu):

1. doc. dr. Neža Kogovšek Šalamon,
2. izr.prof.dr. Andraž Teršek,
3. dr. Andraž Zidar.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Predsednik republike Borut Pahor se bo, kot vselej, o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidatke oz. kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v Državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oz. kandidata.