SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednika Gauck in Pahor o prihodnosti Evrope

Berlin, Nemčija, 25. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Namen obiska je predvsem krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama, poglobitev gospodarskega sodelovanja ter izmenjava pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih, v skladu z deklaracijo o poglobljenem sodelovanju med državama. Kot že napovedano, pa je obisk slovenskega predsednika v Berlinu namenjen tudi predstavitvi načrtov in ravnanj slovenskih oblasti za uravnoteženje javnih financ in okrevanje gospodarstva.
Delovni obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Zvezni republiki Nemčiji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je dopoldne sestal s svojim gostiteljem, nemškim predsednikom Joachimom Gauckom. Nemški predsednik je uvodoma izpostavil dolgoletno prijateljstvo med državama in spomnil, da je bila Nemčija ena izmed prvih držav, ki je priznala slovensko neodvisnost. Predsednik Pahor je v pogovoru izpostavil pomen strateškega partnerstva, ki sta ga leta 2011 podpisali Republika Slovenija in Zvezna republika Nemčija ter možnost nadaljnje poglobitve gospodarskega sodelovanja med državama. Predsednik republike Borut Pahor je izrazil prepričanje, da je Slovenija v realnem času sposobna sama rešiti svoje težave in dodal, da je Slovenija v trenutku, ko potrebuje le razumevanje in ne denar. Poudaril je, da varčevanje ostaja temelj konsolidacije javnih financ, prav tako bo Slovenija nadaljevala s strukturnimi reformami, ki bodo povečale konkurenčnost gospodarstva in izboljšale investicijsko okolje. Slovenski predsednik je zato nemške partnerje povabil k investiranju v Slovenijo, tudi v luči predvidene privatizacije. Predsednika sta govorila tudi o aktualnih evropskih temah in posvetila veliko pozornost razvoju Evrope in njeni prihodnosti, pri čemer sta se strinjala, da je potrebna nadaljnja integracija Evrope skozi strukturiran dialog, ki bo Evropo približal državljanom. Sogovornika sta se dotaknila tudi evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in ocenila, da je potrebno vzpodbujati politični dialog med državami, ki bo omogočil spravo in ustvarjal vzdušje v katerem bo mogoče reševati preostala odprta vprašanja. Predsednik republike Borut Pahor je na koncu predsednika Gaucka povabil tudi na obisk v Republiko Slovenijo, tako na uradni obisk kot na kakšen neformalni dogodek. Predsednik Gauck pa je predsednika Pahorja povabil k razpravi o prihodnosti Evrope, ki jo vodi sam.

Delovni obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Zvezni republiki Nemčiji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike se je ob robu obiska sestal tudi s predsednikom Spodnjega doma Zveznega parlamenta Zvezne republike Nemčije (Bundestag) dr. Norbertom Lammertom, s katerim sta govorila predvsem o dolgoletnem prijateljskem sodelovanju med državama. Predsednika Lammerta je zanimal vpis fiskalnega pravila v ustavo in ukrepi, ki jih pripravlja slovenska vlada. Slovenski predsednik je sogovorniku zagotovil, da bo Slovenija opravila svojo domačo nalogo in premagala trenutne težave. Ugotovila sta, da so mehanizmi in refleksije razprav v državah EU trenutno zelo podobne in ključno je, da si države med sabo še vedno pomagajo in strmijo k boljši prihodnosti. Predsednika sta spregovorila tudi o aktualnih evropskih temah povezanih s prihodnostjo Evropske unije, krepitvijo ekonomske in monetarne unije. Predsednik republike je kratek čas spremljal tudi današnjo razpravo v nemškem parlamentu.

V popoldanskem času se bo predsednik Pahor srečal tudi z zvezno kanclerko Zvezne republike Nemčije Angelo Merkel, s katero bosta govorila predvsem o nadgradnji strateškega partnerstva, ki sta ga leta 2011 podpisali Republika Slovenija in Zvezna republika Nemčija in o gospodarskem sodelovanju med državama.