SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Predsedniški palači sprejel Zelenega Jurija

Ljubljana, 27. 4. 2014 | sporočila za javnost, govori

Danes, ob slovenskem državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, je Urad predsednika Republike Slovenije ponovno pripravil dan odprtih vrat. Ob današnji priložnosti, je predsednik republike sprejel tudi Zelenega Jurija iz Bele Krajine - starodavnega slovanskega mitološkega junaka, ki v deželo prinaša pomlad, srečo in vejico, kot simbol lepega, obilja in novega začetka.

Predsednik Pahor je ob tem vse obiskovalce dneva odprtih vrat in nastopajoče, ki so prikazali starodavne ljudske šege, tudi osebno pozdravil. Obiskovalci odprtih vrat, ki jih je bilo okoli šestdeset, so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in obiskali delovne prostore predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Z zanimanjem so si tudi ogledali menjavo častne straže garde Slovenske vojske, ki je ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.

Ob dnevu odprtih vrat v Uradu predsednika Republike Slovenije je predsednik republike sprejel Zelenega Jurija
Foto: STA/Tamino Petelinšek

Na sprejemu so pomladno vzdušje pričarali otroci iz folklorne skupine "Dragatuš" iz Bele krajine, ki so predsedniku in vsem obiskovalcem izročili brezovo vejico ter s plesom predstavili starodavni običaj Jurjevanja. S plesom so nastopili še člani skupine kulturnega društva "Zvir" iz sosednje Hrvaške. Že tradicionalno Zeleni Jurij vsako leto obišče predsednika obeh sosedskih držav, Slovenije in Hrvaške in jima izroči brezovo vejico z besedami: "Iz Bele Krajine vam v belo Ljubljano z Zelenim Jurijem prinašamo to zeleno vejico in z njo pomlad. Shranite jo do nednjega Jurjevega in naj vam bo vse leto srečno in uspešno."

Ob dnevu odprtih vrat v Uradu predsednika Republike Slovenije je predsednik republike sprejel Zelenega Jurija
Foto: STA/Tamino Petelinšek

V pozdravu je predsednik republike vsem izrazil dobrodošlico, čestital za državni praznik in se zahvalil, da lahko prav danes, ko praznujemo dan upora proti okupatorju skupaj s starim običajem, Zelenim Jurijem praznujemo tiste vrednote, stremljenje in cilje, ki nam morajo predstavljati navdih, tako nam v Sloveniji, kot našim prijateljem na Hrvaškem in vsem skupaj, ki živimo v skupni evropski družini. "Želim si, da bi vrednote, ki ste jih danes izrazili: prijateljstvo, sožitje, srtpnost, solidarnost, vera v prihodnost in upanje za napredek imele domovnisko pravico med vsemi in da bi predsednik republike, kdorkoli že to je, simboliziral skupno hotenje za prihodnost", je izrazil predsednik ter nadaljeval, da zaradi razlik, ki so med nami, prav danes še posebej potrebujemo omenjene vrednote in voljo, da iščemo med nami tisto, kar nam je skupno: "da omogočimo mir, da omogočimo pogoje zato, da se bo jutri živelo boljše, kot se živi danes", je povedal predsednik.

Ob dnevu odprtih vrat v Uradu predsednika Republike Slovenije je predsednik republike sprejel Zelenega Jurija
Foto: STA/Tamino Petelinšek