Na uradnem obisku v Sloveniji veliki mojster Suverenega malteškega viteškega reda

Ljubljana, 17. 6. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v ponedeljek, 17. junija 2019, na uradnem obisku v Sloveniji gostil velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda Fra’ Giacoma Dalla Torreja del Tempia di Sanguinetta.

Obisk je nadaljevanje dialoga na najvišji ravni. Predsednik republike bo z gostom v pogovorih izjemenjal informacije o dobrih praksah in sodelovanju Slovenije in Suverenega malteškega viteškega reda (SMVR) na humanitarnem področju, posebej glede preventive, odpravljanja posledic naravnih nesreč, pomoči beguncem, oskrbovanja invalidov, bolnikov, ostarelih, revnih in brezdomcev ter delovanja bolnišnic. Predvidoma bodo naslovljena aktualna mednarodna humanitarna vprašanja in aktivnosti tako Slovenije kot SMVR v posameznih regijah.

Med aktualnimi zunanjepolitičnimi temami bosta sogovornika spregovorila o aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu, o bližnjevzhodnem mirovnem procesu in razmerah v širši bližnjevzhodni regiji in pozornost namenila migracijski problematiki. Predsednik Pahor bo velikemu mojstru predstavil mednarodno razvojno sodelovanje Republike Slovenije.

Predsednik Pahor in veliki mojster se bosta v pogovoru predvidoma posvetila tudi vprašanjem pravic manjšin in predstavitvi slovenskih aktivnosti za zaščito romske skupnosti.

Glede na delovanje in izkušnje predstavnikov SMVR bo obisk priložnost za izmenjavo pogledov in izkušenj, ko gre za zdravstvo in dolgoživo družbo, pri čemer bo pozornost posvečena invalidom, staranju prebivalstva ter paliativni oskrbi.

V ospredju obiska bo sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Mednarodno sodelovanje Slovenije na tem področju poteka predvsem s sosednjimi državami in s tistimi državami v regiji, s katerimi delimo skupne nevarnosti nesreč. Društvo Malteška pomoč Slovenije, ki deluje v okviru Slovenske asociacije SMVR, je v letu 2015 prejelo bronasti znak Civilne zaščite kot priznanje za nesebično pomoč pri odpravljanju posledic žledu v Sloveniji.

Obisk velikega mojstra je obenem priložnost za predstavitev delovanja humanitarne ustanove ITF, ki jo je Vlada RS ustanovila v letu 1998 in obeležuje dvajset let izjemno uspešnega delovanja. ITF s svojim delovanjem krepi varnost ter omogoča obnovo in razvoj držav, ki so jih prizadeli konflikti, tako da naslavlja kratkoročne in dolgoročne vplive min/neeksplodiranih ostankov vojne ter ostalih nevarnosti, ki so posledica oboroženih spopadov.


Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali AKREDITACIJSKE PRIPONKE. Za morebitna dodatna vprašanja v zvezi z akreditacijami se obrnite na gospo Andrejo Križ, tel.: 01 478 26 04, e-mail: andreja.kriz@gov.si.


Predvideni medijski program, ponedeljek, 17. junij 2019:

9.30
Uradni sprejem z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu

fototermin
9.40
Polaganje venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam

fototermin
10.00
Pogovor na štiri oči med predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in velikim mojstrom SMVR v Predsedniški palači (Zlati salon)

fototermin za uradna fotografa in snemalca na začetku
10.15
Uradni fototermin predsednika Republike Slovenije in velikega mojstra SMRV (Velika dvorana)
nato
Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in SMVR, ki jih vodita predsednik Republike Slovenije in veliki mojster (Predsedniška palača, soba 70)

fototermin na začetku
11.00
Izjava za medije predsednika Republike Slovenije in velikega mojstra SMVR (Velika dvorana)

fototermin
13.00 - 14.30
Svečano kosilo, ki ga priredi predsednik Republike Slovenije v čast velikemu mojstru SMVR v gradu Strmol

fototermin
za uradna fotografa in snemalca na začetku