SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Celovcu s predstavniki manjšine

Celovec, Avstrija, 23. 7. 2020 | sporočila za javnost

V luči priprav na zaznamovanje 100. obletnice koroškega plebiscita, ki ga bosta letos obeležila predsednika Slovenije in Avstrije skupaj, se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes v Celovcu srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Republiki Avstriji in s koroškim deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem.

Predsednik Pahor se je najprej sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Republiki Avstriji. Seznanil jih je z dogovori, ki sta jih glede obeležitve stoletnice koroškega plebiscita sprejela z avstrijskim predsednikom Van der Bellenom, predstavniki manjšine pa so predsedniku Pahorju v tej luči predstavili pričakovanja glede uveljavitve pravic manjšine. Po pogovoru je predsednik republike podal izjavo za medije.

Predsednik Pahor se je danes v Celovcu srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Republiki Avstriji
Foto: Danijel Novakovič/STA

Za skupno obeležitev 100. obletnice koroškega plebiscita sta se predsednika dogovorila že lani, ob uradnem obisku predsednika Pahorja na Dunaju, po tem, ko se je o tej zamisli predsednik Pahor posvetoval z manjšinskimi organizacijami. Predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen bo 10. oktobra 2020 gostitelj slovenskega predsednika v Celovcu.

Predsednika sta ob nedavnem bilateralnem srečanju na Dunaju sprejela okvirni program spominske slovesnosti in tudi okvirni načrt spremljajočih dogodkov. Obeležitev 100. obletnice koroškega plebiscita je zamišljena kot sporočilo sožitja med narodoma in sosednjima državama v skupnem evropskem domu. 

Nato se je predsednik republike sestal še s koroškim deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem.

Predsednik republike se je sestal s koroškim deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem
Foto: Daniel Novakovič/STA