Predsednik republike v Poljčah na slovesnosti ob 28. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti

Poljče, 7. 11. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes popoldan udeležil slovesnosti "Poljče 1990 - 2018", ki je obeležila 28. obletnico odločitve o slovenski samostojnosti, ki so jo 9. in 10. novembra 1990 na skrivnem sestanku sprejeli člani takratne Demosove vlade.

"Leto 1990 nam bo ostalo v zgodovinskem spominu kot prelomno, saj smo se takrat odločili za samostojno državo," je na slovesnosti dejal predsednik republike v dvorani, kjer so poslanci Demosa pred osemindvajsetimi leti sprejeli zgodovinsko odločitev, ki je utrla pot slovenski samostojnosti. Predsednik Pahor je v nagovoru izpostavil dve osupljivi dejstvi tistega časa: od ustanovitve Demosa do plebiscita je minilo manj kot leto dni, od odločitve zasedanja v Poljčah, ki ga je vodil dr. Jože Pučnik, nestor slovenske države, do sporazuma vseh parlamentarnih strank o podpori plebiscitu pa je minilo manj kot mesec dni. Ob tej priložnosti je predsednik republike zato spomnil na enotnost, ki je takrat združila naš narod, da smo dosegli navidez nemogoče. Svoj nagovor je predsednik Pahor sklenil v želji, da bi tudi naši otroci dobro poznali te zgodovinske trenutke in se zavedali njihove pomembnosti. "Spodbujam učitelje in profesorje, da kolikor je mogoče in po svoji vesti pripovedujejo o teh dogodkih, da jih ne bi pozabili. Danes je tako, da otroci več vedo o ustanovitelju Appla Stevu Jobsu kot o Jožetu Pučniku, ustanovitelju naše države," je poudaril predsednik republike.

Tokratni slavnostni govornik je bil Slavko Kmetič, član prve demokratično izvoljene Skupščine Republike Slovenije. Zbrane na slovesnosti so nagovorili tudi Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO, Simona Purkat, članica mladinske sekcije, in radovljiški župan Ciril Globočnik. Na slovesnosti so nastopili člani okteta Gallus.

Predsednik republike na slovesnosti "Poljče 1990-2018" ob 28. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti
Foto: Nebojša Tejič/STA

Predsednik republike na slovesnosti "Poljče 1990-2018" ob 28. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti
Foto: Nebojša Tejič/STA