Predsednik republike: Želim si, da bi to razstavo o Prekomorcih obiskalo čimveč šol, osnovnih in tudi srednjih

Ljubljana, 15. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprl razstavo Prekomorci. Gre za prvo razstavo, ki je posvečena Prekomorcem, borcem, Slovencem, ki so bili italijanski vojaki, prisilno nemški vojaki, prisilno vključeni v italijanske posebne bataljone, internirani v italijanskih taboriščih in konfinirani v raznarodovalnem projektu fašistične Italije.

»O Prekomorcih sem več izvedel od svojih staršev in starih staršev, kot v šoli od svojih učiteljev,« je v sklopu otvoritve razstave povedal predsednik republike in izrazil željo, da bi razstavo o Prekomorcih obiskalo čimveč šol, osnovnih in tudi srednjih.

Predsednik republike Borut Pahor je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprl razstavo Prekomorci
Foto: Tamino Petelinšek/STA

»Razstava je poskus, da se z zgodovinskim spominom oddolžimo Prekomorcem, ki sodijo v zgodovinski lok odločitev in ljudi, da smo lahko leta 1991 razglasili svojo samostojno državo,« je poudaril predsednik in nadaljeval, da je prav, da se vloge borcev Prekomorcev, ki so bili večinoma primorski Slovenci spomnijo tudi mlajši ljudje.

Razstava Prekomorci, ki je nastala ob sedemdesetletnici ustanovitve prekomorskih brigad in predstavlja te junake in njihovo ljubezen do domovine, je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do meseca maja 2014.