Predsednik republike Borut Pahor: "Politični dialog je najboljši način za preprečevanje konfliktov"

Ljubljana, 3. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je na povabilo Ministrstva za obrambo Republike Slovenije danes udeležil Celostnega regionalnega srečanja ministrov za obrambo Jugovzhodne Evrope ter najvišjih predstavnikov ključnih mednarodnih in regionalnih politično-varnostnih organizacij (CRSM) z delovnim naslovom "Harmonizacija regionalnega sodelovanja na področju obrambe in varnosti", kjer je zbrane tudi nagovoril.

Predsednik republike je v govoru poudaril pomembno vlogo NATA in Evropske unije pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti v regiji. Širitev Evropske Unije je sestavni del nadaljnje integracije Evrope. Izpostavil je pomen političnega poguma in odločnosti za uspešen zaključek pogajanj za članstvo v EU. Izrazil je prepričanje, da tovrstna srečanja krepijo zaupanje med državami in spodbujajo sodelovanje na področju obrambe in varnosti, kar je predpogoj za stabilnost regije. Kot primer dobrega medsosedskega sodelovanja je predsednik Pahor izpostavil julijsko srečanje Brdo Process v Sloveniji, ki državam v regiji omogoča reševanje bilateralnih in regionalnih vprašanj. "Takšna srečanja naj bodo spodbuda vsem državam, da je odprta vprašanja mogoče reševati s strpnostjo in dialogom," je dejal predsednik.

Ob tej priložnosti se je predsednik republike Borut Pahor sestal tudi z generalnim sekretarjem OVSE Lambertom Zannierjem, s katerim sta govorila predvsem o pomenu medsosedskih odnosov v luči zagotavljanja stabilnosti v regiji.