Predsednik republike Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve in podpredsednika Vlade Turkmenistana Rašida Meredova

Ljubljana, 26. 1. 2015 | sporočila za javnost

Minister Meredov je obiskal Slovenijo v skladu z dogovorom iz lanskega uradnega obiska predsednika republike Boruta Pahorja v Ašgabadu, kjer je bil sklenjen sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki predvideva organizacije rednih mešanih gospodarskih komisij med Slovenijo in Turkmenistanom. V tej luči bo danes pripravljeno prvo zasedanje mešanih komisij.

Predsednik republike Pahor sprejel ministra za zunanje zadeve in podpredsednika Vlade Turkmenistana Rašida Meredova
Foto: Daniel Novakovič/STA

V pogovoru s predsednikom Pahorjem je minister Meredov potrdil, da je lanski uradni obisk dvignil raven odnosov med Slovenijo in Turkmenistanom na višjo raven in v tem kontekstu napovedal, da predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov sprejema povabilo na povratni obisk v Slovenijo v letošnjem letu.

Predsednik republike Borut Pahor je pozdravil organizacijo povratnega uradnega obiska in poleg utrditve političnega dialoga izpostavil predvsem pomen okrepitve gospodarskega sodelovanja. Slovenska podjetja imajo potrebna znanja in tehnologije za izvajanje pomembnih investicij v modernizacijo prometne in energetske infrastrukture ter inovativne rešitve za pospešitev kmetijske proizvodnje v Turkmenistanu, je v pogovoru dejal predsednik Pahor in ocenil, da je potrebno prav gospodarskemu sodelovanju dati največji poudarek pri pripravi povratnega uradnega obiska.

V nadaljevanju sta sogovornika posvetila veliko pozornosti političnim razmeram v Srednji Aziji ter perečim zunanje političnim vprašanjem. Posebno pozornost sta namenila razmeram v Ukrajini in Siriji, s poudarkom na razsežnostih ISIS-a.