Predsednik republike v Sevnici: "V teh okoliščinah moramo Slovenci še bolj pogumno in ambiciozno misliti s svojo glavo, ker namesto nas ne bo nihče." 

Sevnica, 11. 11. 2016 | sporočila za javnost, govori

Na povabilo gospoda Srečka Ocvirka, župana Občine Sevnica, sta se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar danes udeležila osrednje slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Sevnica. 

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru vsem občankam in občanom čestital ob občinskem prazniku in poudaril pomen lokalne skupnosti za razvoj naše države: "Letos je Slovenija praznovala 25 let in v tem času smo naredili veliko dobrega. Ena od dobrih stvari je razvoj lokalne samouprave, kar kažejo tudi rezultati v Občini Sevnica," je dejal predsednik Pahor in se zahvalil županom in županjam, ki so v času velike ekonomske, socialne in gospodarske krize s svojim delom omogočili, da državljanke in državljani niso čutili tako velikega bremena kot bi sicer. V nadaljevanju nagovora je predsednik Pahor predstavil nekaj impresivnih podatkov o svojih obiskih po Sloveniji: med drugim je v času mandata predsednika republike doslej obiskal že stodvainštirideset (142) občin, se udeležil več kot šeststoosemdesetih (680) dogodkov, v Sevnici pa je bil danes že četrtič: "Pridružil sem se ekipi vašega zdravstvenega doma, z vami praznoval 130. let Kopitarne Sevnica in pri vas opravil enega izmed prvih delovnih obiskov slovenskih občin v svojem mandatu."

Predsednik republike na slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Sevnica
Foto: Daniel Novakovič / STA

V nadaljevanju nagovora je predsednik republike poudaril pomen tega, kar nam je skupno, in potrebo, da med seboj sodelujemo in najdemo enotnost takrat, ko je ta za velike odločitve pomembna: "Nekaj korakov, ki smo jih naredili doslej, nam daje slutiti, da smo kot narod zrelejši. Če bo kdaj v prihodnje potrebno odločati o velikih stvareh, smo kot narod tega sposobni." "Kot ena izmed držav Evropske unije smo se znašli v situaciji, ko potebujemo premislek, kako ohraniti idejo o Evropski uniji za mir, varnost in blaginjo naših otrok. Vidite pa, da  v zadnjih letih ideja Evropske unije peša, tudi med našimi ljudmi je izgubila privlačnost, ker je pri soočanju z nekaterimi problemi manj učinkovita kot bi si to želeli," je dejal predsednik Pahor in dodal, da se posledično ljudje bolj zanašajo na nacionalne politike, ki poudarjajo razlike namesto tistega, kar nam je skupno. "Če bi se v prihodnje zgodilo, da bi proti naši večinski volji prevladal proces zatona velike evropske ideje, ki nam je 70 let ohranjala mir in varnost, je sedaj čas, da bolj samozavestno, pogumno in vizionarsko pogledamo, kako je naša država na ravneh vseh institucij sposobna odigrati svojo vlogo," je dejal predsednik republike in dodal, da moramo vse naše institucije narediti bolj učinkovite na pretese, ki se utegnejo v prihodnje pojaviti: "Kot skupnost moramo paziti, da bo med nami prevladovalo sodelovanje. Pri odločilnih vprašanjih moramo Slovenci in Slovenke sodelovati, biti enotni in se vizionarsko odločiti o temeljnih vprašanjih, ki so pomembna za našo prihodnost. Slovenci smo tega sposobni in to nam omogoča, da v prihodnost gledamo z upanjem in ne s strahom," je slavnostni govor zaključil predsednik republike.

Ob koncu nagovora je predsednik republike navzočim zaupal, da stari starši gospe Tanje Pečar, ki ga je spremljala na prireditvi ob današnjem občinskem prazniku, izhajajo prav od tu, iz Sevnice.

Predsednik republike na slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Sevnica
Foto: Daniel Novakovič / STA

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor županu Ocvirku poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države v znak hvaležnosti za zavzetost, ambicioznost in vizijo, ki jo lokalna skupnost vlaga v razvoj za napredek kraja in naše domovine kot celoto.