Predsednik republike v Trbovljah: "V Sloveniji imamo generacijo mladih ljudi, ki na življenje gledajo s hrepenenjem in s ponosom"

Trbovlje, 6. 11. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne akademije ob 60. obletnici Ekonomske šole v Trbovljah, kjer je imel slavnostni nagovor.

V uvodnem pozdravu je gospa Jelena Keršnik, ravnateljica Gimnazije in ekonomske šole v Trboljah, delila svoja razmišljanja o prehojeni poti in obudila spomin na uspehe prve generacije. Gospa Jasna Gabrič, županja Občine Trbovlje, pa je posebej poudarila, da je današnji večer priložnost za razmislek o vlogi znanja v našem življenju.

Predsednik republike na slavnostni akademiji ob 60. obletnici Ekonomske šole v Trbovljah
Foto: Daniel Novakovič / STA

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike izrekel besede zahvale ravnateljici in učiteljskemu zboru sedanje in preteklih generacij, ki so vsa ta leta po svojih najboljših močeh na mlade prenašali dragoceno znanje in jih pospremili v odraslo življenje: "Hvala za vaše predano izobraževalno in vzgojno delo." Dijakom, sedanjim in bivšim, je dejal, da so srednješolska leta čas, ko osvajamo nova in dragocena znanja, postajamo pa tudi zrelejše osebnosti: "Življenje pred nami je polno nepredvidljivih sprememb. So hitrejše in globalnejše, o njih pa ne vemo veliko. Zato se moramo potruditi in oblikovati skupnost, ki bo glede prihajajočih sprememb odprta," je dejal predsednik republike in dodal, da bomo le kot  tolerantna, strpna in radovedna skupnost na te spremembe gledali z upanjem in ne s strahom. Prav to je dediščina, ki jo moramo zapustiti našim otrokom, je prepričan predsednik Pahor. "V Sloveniji imamo generacijo mladih, radovednih in učečih se ljudi, ki na življenje gledajo s hrepenenjem in s ponosom, ki ga jaz nisem poznal. Vse to mi daje vedeti, da lahko na prihodnost gledamo z upanjem in ne strahom," je govor zaključil predsednik republike. 

Predsednik republike na slavnostni akademiji ob 60. obletnici Ekonomske šole v Trbovljah
Foto: Daniel Novakovič / STA

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor Jasni Gabrič, županji Občine Trbovlje, in Jeleni Keršnik, ravnateljici Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države v znak hvaležnosti za krepitev sodelovanja in vsega, kar je med nami skupnega, da še naprej gradita skupnost na temeljih strpnosti in medsebojnega razumevanja. 

Predsednik republike na slavnostni akademiji ob 60. obletnici Ekonomske šole v Trbovljah
Foto: Daniel Novakovič / STA

V kulturnem programu so sedanji in bivši dijaki skozi pesem in igro obujali skupne spomine na srednješolska leta.