Predsednik Pahor otvoril razstavo donacij iz zbirke Kambič

Metlika, 28. 2. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti v spomin na primadono Vilmo Bukovec Kambič, ob tem pa otvoril razstavo nacionalno pomembne zbirke del slovenskih likovnih umetnikov.

Predsednik republike otvoril razstavo donacij iz zbirke Kambič
Foto: Nebojša Tejić / STA

Vilmi Bukovec Kambič, Prešernovi nagrajenki za življenjsko delo v letu 1982, sta se v glasbenem delu večera s posebnim programom poklonila člana SNG Opera in balet Ljubljana, sopranistka Urška Arlič Gololičič in pianist Marko Hribernik. 

Predsednik republike otvoril razstavo donacij iz zbirke Kambič
Foto: Nebojša Tejić / STA

Z uvodnimi besedami je udeležence slovesnosti pozdravil Darko Zevnik, župan Občine Metlika, ki je poudaril, da zbirka umetnin, ki sta jo Belokranjskemu muzeju podarila zakonca Kambič, postavlja Metliko na kulturni zemljevid Slovenije.

Peter Sotošek Štular, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, se je z izbranimi besedami spomnil Vilme Bukovec Kambič, velike umetnice in operne dive, ki je v štiridesetih letih umetniškega ustvarjanja prejela številne nagrade: "Njen izbrušeni glas bo za vedno ostal v naših srcih, njena skomnost in predanost poslanstvu umetnosti pa sta presegali njene odrske nastope." 

S simbolnim odkritjem doprsnega kipa Vilme Bukovec Kambič avtorja Stojana Batiča je predsednik republike Borut Pahor otvoril razstavo novih pridobitev, umetniških del in kulturnozgodovinskih predmetov, ki sta jih Belokranjskemu muzeju poklonila Vilma Bukovec Kambič in Vilko Kambič in so na ogled v Galeriji Kambič. Donacija je izjemna in nacionalno pomembna zbirka del slovenskih likovnih umetnikov, med drugim Riharda Jakopiča, Matije Jame, Ivana Vavpotiča, Božidarja Jakca, Franceta Pavlovca, Lojzeta Perka, Janeza Bernika, Jožeta Ciuhe, Andreja Jemca in Zorana Mušiča, ki je zastopan s kar dvajsetimi deli. Operna primodona Vilma Bukovec Kambič in akademik prof. dr. Vinko Kambič sta donacijo namenila njegovi rodni Metliki.

Predsednik republike otvoril razstavo donacij iz zbirke Kambič
Foto: Nebojša Tejić / STA