Predsednik Pahor začel prvi slovenski uradni obisk v Argentini

Buenos Aires, Argentinska republika, 20. 10. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Argentini začel prvi slovenski uradni obisk na najvišji ravni, kjer ga je najprej sprejel predsednik Argentinske republike Mauricio Macri.

Predsednika Pahor in Macri sta govorila predvsem o krepitvi političnih in gospodarskih vezi in ocenila odnose med državama kot zelo dobre in razvejane. Predsednik Pahor je glede gospodarskega sodelovanja poudaril, da slovenska podjetja izkazujejo interes za sodelovanje in so pripravljena na nove priložnosti. Predsednika sta nadalje govorila tudi o odnosih med Evropsko unijo in Argentino ter izmenjala poglede na regionalno dogajanje in multilateralne teme skupnega interesa, kot so varnost, podnebne spremembe, voda in človekove pravice. Ko sta govorila o prihodnosti Evropske unije in spremembah v svetu, sta soglašala, da se je vredno potruditi in storiti vse, da bo mladim zagotovljena mirna in varna bodočnost.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Argentini začel prvi slovenski uradni obisk na najvišji ravni, kjer ga je najprej sprejel predsednik Argentinske republike Mauricio Macri

Predsednik Macri je izrazil zadovoljstvo, da je predsednik Pahor kot prvi slovenski predsednik obiskal Argentino. Ob pogovoru o slovenskih izseljencih v Argentini se je predsednik Pahor zahvalil Argentini, da je v več obdobjih v težkih časih vedno z odprtostjo sprejemala naše izseljence.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Argentini začel prvi slovenski uradni obisk na najvišji ravni, kjer ga je najprej sprejel predsednik Argentinske republike Mauricio Macri

Blagovna menjava med Argentino in Slovenijo je lani znašala 26,2 milijona evrov, od tega je slovenski izvoz predstavljal slabih 21 milijonov, uvoz pa dobrih pet milijonov. V prvi polovici letošnjega leta je bila blagovna menjava nekaj več kot 21 milijonov evrov, dobrih 15 milijonov izvoza, slabih šest milijonov evrov uvoza.

V nadaljevanju obiska je predsednik Pahor položil venec k spomeniku osvoboditelja Argentine Joseja San Martina ter prejel ključ mesta Buenos Aires in diplomo častnega meščana.

Ob robu obiska je Predsednik Republike simbolno otvoril nove prostore veleposlaništva Republike Slovenije v Argentini, ki od februarja deluje v veličastni stavbi, ki sta jo načrtovala slovenska arhitekta brata Benčič v tridesetih letih 20. stoletja.

Pozno popoldne se je predsednik srečal s predsednikom Argentinskega sveta za mednarodne odnose (Cari) Adalbertom Rodriguezom Giavarinijem. V predavanju, ki ga je na vabilo tega vplivnega argentinskega thinkthanka predsednik Pahor imel za diplomatski zbor in najvplivnejše argentinske mnenjske voditelje, je poudaril, da je potrebno ohraniti zaupanje med državami članicami EU in okrepiti zaupanje v delovanje institucij, ki sta ga načela migracijska kriza in kriza evroobmočja. Predsednik se je v svojem nastopu zavzel za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo in poudaril, da Evropska unija ni razlog za krize, ampak odgovor nanje.  Dodal je, da se po njegovem mnenju države članice z globalnimi izzivi same ne bi mogle tako uspešno spopadati kot se v okviru Evropske unije. "Odločamo tudi o prihodnosti naših otrok in  upam, da se bomo v odločilnem trenutku odločili za več Evrope in ne manj," je zaključil predsednik in nato odgovarjal na vprašanja prisotnih.

video v španskem in angleškem jeziku

Predsednika Pahorja na obisku spremljata minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu akademik Boštjan Žekš. Obisk poteka v času praznovanja 25-letnice samostojnosti Slovenije.

Slovenski predsednik ima v okviru uradnega obiska na programu še srečanje s predsednikom argentinske poslanske zbornice Emiliom Manzom, obiskal bo Priseljenski dom, ki so ga zgradili med letoma 1906 in 1911 kot začasno nastanitev za priseljence. Dom je deloval do leta 1953, danes pa v njem domujejo muzej priseljenstva, univerzitetni muzej Tres de Febrero (Muntref) in center sodobne umetnosti.

Predsednik republike si bo med obiskom v Argentini ogledal tudi nogometni stadion La Bombonera, ki ga je zasnoval slovenski arhitekt Viktor Sulčič.

Srečanje s Slovenci v Argentini bo predsednik Pahor začel z obiskom Slovenske hiše in sobotne slovenske šole ter nadaljeval s srečanjem s predsedniki slovenskih društev. Udeležil se bo tudi slavnostnega koncerta komorne skupine Invasion s solistko Bernardo Fink in slovesnega sprejema za Slovence.

V Argentini po ocenah živi približno 30.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so se tja preseljevali v treh obdobjih, glavnina v obdobju med obema svetovnima vojnama. Slovenskih državljanov je v Argentini okoli pet tisoč.