SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike se je udeležil slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja Stanka Premrla, avtorja melodije himne Republike Slovenije

Ljubljana, 10. 3. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes dopoldan udeležil slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja, postavljenega v spomin duhovniku in skladatelju Stanku Premrlu, avtorju melodije himne Republike Slovenije. Predsednik republike je bil na slovesnosti slavnostni govornik in je k novoodkritemu spominskemu obeležju položil venec.

Odkritje spominskega obeležja je potekalo v luči 55-letnice skladateljeve smrti in 115-letnice njegove uglasbitve Prešernove pesmi Zdravljica, katere sedma kitica je pred tridesetimi leti postala himna Republike Slovenije. Na slovesnosti, ki jo je povezoval Pavle Ravnohrib, so sodelovali člani trobilnega kvarteta Policijskega orkestra, Garda Slovenske vojske in duhovniški oktet Oremus. Obeležje v spomin Premrlu je oblikovala arhitektka Lucija Herle Poljanšek.

Stanislav Premrl sodi med najbolj plodovite slovenske skladatelje. Melodijo Zdravljice je napisal leta 1905, prvič pa so jo izvedli 18. novembra 1917 v sklopu koncerta Glasbene matice.

Predsednik republike se je udeležil slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja Stanka Premrla, avtorja melodije himne Republike Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovani gospod nadškof, gospe in gospodje.

Himna je duša vsake države. Je zven narodove in državne identitete v večnostnem prepletu najžlahtnejše poezije in glasbe.

Himna Republike Slovenije na čudovit način izkazuje nazor slovenskega naroda ter naš prijateljski, narodoljuben odnos do vseh, ki z nami delijo vrednote miru, svobode in dobrososedskih odnosov.

V sporočilnosti besedila Franceta Prešerna je naša himna domoljubna, vendar ni samousrediščena; v zvenu je veličastna in ponosna, vendar ni bahava. Kliče k edinosti, sreči, spravi, kliče nas naj si vsi v roke sežemo.

Tudi melodija himne je edinstvena. Stanku Premrlu je v trenutku navdiha na začetku 20. stoletja besedilu Zdravljice uspelo dati himničen značaj.

Stanko Premrl je razumel preroško in brezčasno sporočilo Prešernovih stihov, zato jih je požlahtnil z melodijo, ki so jo kmalu po prvi predstavitvi sprejeli medse in za svojo vsi Slovenke in Slovenci.

Preprosta, a mogočna Premrlova vizija glasbe je Prešernove besede ustoličila med himnične pesnitve še preden je 28 Prešernovih besed sedme kitice Zdravljice tudi uradno postalo himna Republike Slovenije.

Pomenljivo in simbolno je, da smo spominsko obeležje odkrili takorekoč na predvečer 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, ki sovpada tudi z 220. obletnico Prešernovega rojstva in obletnicama dveh življenjskih prelomnic Stanka Premrla.