Predsednik republike: "Sredi krize dobili pomemben objekt namenjen medicini, pouku, znanosti in zdravju, kar bo prispevalo tudi k razvoju našega zdravstvenega sistema"

Ljubljana, 18. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob odprtju nove zgradbe Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, kjer je v slavnostnem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da je bila zgradba v velikem obsegu financirana s sredstvi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in tudi to dejstvo, da je bila zgrajena v rekodrno hitro, v dobrih dveh letih.

»Ta gradnja je za naše razmere pravi čudež: ni bilo pretiranega zavlačevanja zaradi pritožb na izbiro izvajalca, ni bilo pretiranega podaljševanja rokov, ni bilo aneksov. Kljub težavam z gradbeništvom so stvari tekle gladko, kot da ne bi bili v Sloveniji kot je, temveč v Sloveniji, kot si jo želimo", je povedal predsednik in čestital organizatorjem, ki so očitno kljub težavam našli elegantne poti do cilja. "Morda bi se morali vsi mi učiti od njih,« je dejal predsednik Pahor in izpostavil, da Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru z dvema zgradbama dobiva nove, lepe ter sodobne prostore za pouk in raziskave, ki bodo omogočili še bolj uspešno delo pedagoškim delavcem, znanstvenikom in študentom.

Ob tem je poudaril pomembno dejstvo, da smo po dolgem času prav sredi krize dobili nov pomemben objekt namenjen medicini, pouku, znanosti in zdravju, kar bo nedvomno prispevalo tudi k razvoju našega zdravstvenega sistema, vendar nikakor ne bo dovolj za njegovo posodobljenje in preglednost. Opozoril je na to, da smo se v zadnjem času usmerili v varčevanje, v omejevanje plač zdravstvenih delavcev in v omejevanje zaposlitev v zdravstvu, ob tem pa izrazil prepričanje, da to že kaže svoje negativne plati. Po predsednikovem mnenju mladi specialisti raznih področij medicine, v katere smo veliko vlagali in ki so se dolgo izpopolnjevali doma in v tujini, ne dobijo zaposlitve in bodo prisiljeni oditi v tujino. »Ne smemo na tak način izgubljati svojih najboljših, najbolj izobraženih in najbolj ambicioznih mladih ljudi, saj jih potrebujemo sedaj in jih bomo se bolj potrebovali v prihodnje,« je še dejal in v nagovoru izpostavil potrebo po celoviti zdravstveni reformi. Dejal je, da si nihče ne želi, da bi se glede zdravstvenega sistema čez čas znašli v podobnem položaju, kot zdaj s sanacijo bančnega in poudaril, da nakopičene težave v zdravstvenem sistemu lahko rešimo v prid bolnika in zdravnika s strukturnimi rešitvami. Predsednik republike je ponovno pozval vse, ki o tem odločajo, za premislek in odločitev in dejal, da se zaveda, da je odločitev za to zelo težka, ker ne prinaša takojšnjih učinkov. Po predsednikovem mnenju je zdaj zadnji čas, ko bi se prepotrebnih sprememb v javnem zdravstvenem sistemu, ki naj bo dostopen in kvaliteten, še lahko lotili mirno in preudarno ter imeli dovolj manevrskega prostora tudi za socialni dialog.

Ob koncu je predsednik Pahor še enkrat čestital vsem sodelavcem Univerze v Mariboru za to pridobitev in tudi študentom zaželel veliko uspeha pri delu v novi zgradbi.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob odprtju nove zgradbe Medicinske fakultete Univerze v Mariboru
Foto: Daniel Novakovič/STA