Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor drugi dan Strateškega foruma Bled opravil več bilateralnih srečanj

Bled, 2. 9. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob robu 9. Strateškega foruma Bled opravil več bilateralnih srečanj. V pogovoru s predsednikom Evropske investicijske banke dr. Wernerjem Hoyerjem sta govorila predvsem o razmerah v Evroobmočju in učinkih, ki jih nestabilnost v sosedstvu lahko ima na države članice EU.

Predsednik RS Pahor je ob robu 9. Strateškega foruma Bled sprejel predsednika Evropske investicijske banke dr. Wernerja Hoyerja
Foto: Daniel Novakovič/STA

V pogovoru s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj Sumom Chakrabartijem je predsednik Pahor pozdravil ponovno odprtje urada v Sloveniji. Sogovornika sta se pogovarjala o pomoči EBRD razvoju in stabilizaciji regije Zahodnega Balkana in se pogovarjala o možnostih sodelovanja tudi skozi regionalne pobude, kot je Brdo Process.

Predsednik republike Borut Pahor je ob robu 9. Strateškega foruma Bled sprejel predsednika Evropske banke za obnovo in razvoj Suma Chakrabartija
Foto: Daniel Novakovič/STA

V daljšem pogovoru s predsedujočim Münchenski varnostni konferenci veleposlanikom Wolfgangom Ischingerjem sta govorila o razmerah v Ukrajini in odnosih med Evropsko unijo in Rusijo ter morebitnem prenosu nestabilnosti v regijo Zahodnega Balkana. V tem kontekstu je veleposlanik Ischinger povabil predsednika republike Boruta Pahorja, da se kot govorec na panelu o Zahodnem Balkanu udeleži prihodnje Münchenske varnostne konference.

Z državnim sekretarjem v Ministrstvu za zunanje zadeve Italijanske republike senatorjem Benedettom Della Vedovom sta govorila o razmerah v Ukrajini ter se strinjala, da mora EU poenotiti stališča do Ukrajine in govoriti z enotnim glasom. Senator pa je v pogovoru predsedniku Pahorju predstavil tudi prioritete Italijanske republike v času njihovega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

V pogovoru z ministrom za zunanje zadeve in trgovino Madžarske dr. Tiborjem Navracsicsom sta se pogovarjala o procesu širitve EU na Zahodni Balkan ter resnih izzivih, s katerimi se regija sooča, še posebej v luči zaostrovanja napetosti v Ukrajini in možni širitvi v regijo Zahodnega Balkana. Posebno pozornost sta posvetila Turčiji in njenem približevanju EU.

Predsednik republike Borut Pahor je ob robu 9. Strateškega foruma Bled sprejel ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske dr. Tiborja Navracsicsa
Foto: Daniel Novakovič/STA

Z namestnikom pomočnika sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Združenih držav Amerike Hoytom Yeejem, sta se posvetila aktualnim razmeram v mednarodni politiki s posebnim poudarkom na transatlantskih odnosih in odnosih z Rusko federacijo.

Predsednik Pahor je ob robu foruma sprejel tudi kitajsko delegacijo pod vodstvom nekdanjega državnega svetnika in bivšega zunanjega ministra Kitajske Tanga Jiaxuana, ki ga je spremljal namestnik kitajskega zunanjega ministra, pristojen za Evropo, Wang Chao. Kitajska delegacija se v Sloveniji udeležuje simpozija think-tankov 16ih držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske Sogovorniki so se zavzeli za okrepitev dialoga med Slovenijo in Kitajsko tako na politični kot gospodarski ravni in se strinjali o potrebi po izmenjavi obiskov na visoki ravni.