Predsednik Pahor sprejel predsednika Državnega zbora Madžarske Lászla Kövérja

Ljubljana, 17. 2. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sprejel predsednika Državnega zbora Madžarske Lászla Kövérja, s katerim sta govorila predvsem o bilateralnih odnosih med državama in gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko. 

Sogovornika sta izmenjala stališča in poglede na migrantsko krizo. Strinjala sta se, da je potrebno najti skupno evropsko rešitev glede migracij in izrazila upanje, da bo na jutrišnjem zasedanju ES dosežen kompromis. V odsotnosti usklajene EU politike so države članice prisiljene sprejemati ukrepe za zaščito nacionalnih interesov, kar ni vedno skladno z integracijo. Ob tem je predsednik Pahor poudaril, da se moramo pogovorjati in slišati tudi kadar mislimo različno in dodal, da ne smemo pozabiti, da tako Slovenija kot Madžarska mejita na sosednjo regijo Zahodnega Balkana, kjer lahko migracijski pritisk pripelje celo do konfliktov. Tako sta se sogovornika strinjala, da je potrebno okrepiti zunanjo mejo EU in omejti migracijski tok južneje od regije Zahodnega Balkana. 

Učinkovito bo mogoče omejiti migracijski tok le z naslovitvijo jedra problema, to je vojne v Siriji, razmeram v slednji sta predsednik Pahor in predsednik madžarske državnega zbora posvetila posebno pozornost.

Predsednik Pahor sprejel predsednika Državnega zbora Madžarske Lászla Kövérja
Foto: STA/Nebojša Tejić