Predsednik Pahor je v državni zbor posredoval predlog za imenovanje guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 19. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 19. septembra 2018, predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejanu Židanu posredoval pismo, v katerem državnemu zboru za mesto guvernerja Banke Slovenije predlaga dr. Primoža Dolenca, viceguvernerja - namestnika guvernerja in člana Sveta Banke Slovenije. Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik ugotovil, da v tem trenutku nihče od kandidatov nima zagotovljene večine glasov poslank in poslancev. Predsednik republike ocenjuje, da bo po prepričljivi javni predstavitvi dr. Primož Dolenc utegnil dobiti potrebno podporo v državnem zboru.

Predsednik republike je v postopku izbire imel možnost, da predlaga tudi kandidata, ki se sicer ni prijavil na razpis, vendar je po posvetu z vodji poslanskih skupin ugotovil, da tudi nihče od neprijavljenih kandidatov ne uživa zadostne podpore.

Predsednik Pahor se je odločil, da ne bo vnovič odložil odločanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije, saj je to enkrat že storil. Aprila letos se je po posvetu in strinjanju vseh poslanskih skupin odločil, da bo o novem guvernerju odločal nov sklic državnega zbora. O tem je v pozdravnem nagovoru na ustanovni seji državnega zbora 22. junija predsednik republike posebej obvestil poslanke in poslance. Predsednik je spomnil, da se javni razpis zaključi 20. avgusta in poudaril, da je »dolžan predlagati kandidata za guvernerja Banke Slovenije ne glede na razplet postopka glede imenovanja nove vlade«.

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije se bo javnosti predstavil še pred odločanjem državnega zbora. Predvidoma bo javna predstavitev potekala v ponedeljek, 24. septembra 2018 v Predsedniški palači. Predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Državni zbor o posameznem kandidatu glasuje najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.