Predsednik republike na Ptuju: »Odločitve glede javnega zdravstvenega sistema ni mogoče več odlagati, saj bo sicer prizadeto zdravje ljudi«

Ptuj, 31. 3. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike je danes obiskal občino Ptuj. Uvodoma se je sestal z vodstvom Občine Ptuj, obisk nato pa obiskal Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj in se srečal s sodelavci mladega inovativnega podjetja Databox. Dan na Ptuju je predsednik zaključil z obiskom Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka in ogledom bivalne enote Delovnega centra Ptuj, Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava. Na obisku je predsednika republike spremljal državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič.

Predsednik republike Borut Pahor z vodstvom Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj
Foto: Danijel Novakovič / STA

V pogovoru na županstvu se je župan dr. Štefan Čelan predsedniku republike zahvalil za obisk v najstarejšem in, kot je dejal, najlepšem slovenskem mestu. Predsednik republike je poudaril, da je srečanje namenjeno predvsem pogovoru o priložnostih razvoja mesta. »Župani, kot nosilci odgovornih javnih funkcij, ste v času gospodarske krize pomagali premoščati socialno stisko ljudi in bili steber stabilnosti,« je dejal predsednik. Župan je predsednika seznanil s problemi spreminjanja prostorskih aktov, saj prav ti postopki po njegovih izkušnjah zavirajo kreativni in inovativni razvoj mesta.

Predsednik Pahor je nato kot prvi predsednik republike Slovenije obiskal Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj, kjer ga je sprejel direktor bolnišnice Andrej Levanič. V pogovoru je predsednika seznanil s problemi, s katerimi se bolnišnica in zdravstveno osebje srečujejo, a kljub temu ostajajo učni zavod za mlade zdravnike, bolnišnica pa prav tako dosega vrhunske rezultate na področju kirurgije in ginekologije. Predsednik republike je poudaril, da se je zdravstveni sistem letos znašel v težji situaciji kot je bil bančni sistem leta 2009 in ga danes saniramo. »Zato odločitve glede javnega zdravstvenega sistema ni mogoče več odlašati, saj bo sicer prizadeto zdravje ljudi,« je dejal predsednik Pahor.

Mlada ekipa inovativnega podjetja, ki ima sedež podjetja v Bostonu, razvojni del pa na Ptuju, je predsedniku predstavila mobilno aplikacijo Databox, z razvojem katere so bili pred kratkim sprejeti v enega najboljših podjetniških inkubatorjev na svetu, Techstars, ki v svoje vrste vsako leto sprejme zgolj 1 odstotek najboljših med vsemi prijavljenimi. Podjetje je na prestižni konferenci DEMO v Silicijevi dolini v Kaliforniji prejelo nagrado Best Big Data Startup. Podjetje je pridobilo investicijo s strani ameriških investitorjev, trenutno pa imajo pisarne v enem izmed inovacijskih centrov podjetja Paypal. Vodstvo podjetja je predsedniku republike opisalo razvoj ideje in produkta: do zamisli so prišli po pogovoru z direktorji, ki so izrazili pomanjkljivosti v spremljanju poslovnih procesov, nato pa so v sodelovanju z njimi razvili uspešno aplikacijo. »Do konca leta načrtujemo vsaj 2 do 3 kratno kadrovsko okrepitev in seveda nove naročnike. Vlagamo pa tudi v mlade kadre, zato bo razvojni del podjetja ostal na Ptuju, medtem ko je sedež podjetja v Bostonu,« je dejal Andrej Žitnik, soustanovitelj podjetja. V njihovi ekipi je tudi 18-letni Jakob, ki se je s svojim poznavanjem uvrstil v ekipo, sedaj pa čaka na rezultate sprejemnih izpitov vrhunske ameriške fakultete Massachusett Institute of Technology (MIT).

Predsednik republike Borut Pahor z ekipo podjetja Databox
Foto: Danijel Novakovič / STA

Prav poseben sprejem so predsedniku republike pripravili učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Predsednik republike je osnovno šolo obiskal pred dvema letoma, ko je s prostovoljci pomagal pri ureditvi pročelja in okolice šole. Že takrat je vodstvo šole skupaj s starši otrok, ki šolo obiskujejo, predsednika Pahorja seznanilo z neustreznimi prostorskimi pogoji za otroke s posebnimi potrebami ter ga prosili za pomoč pri zagotavljanju ustreznih prostorov zanje. Ravnateljica šole Dragica Emeršič je predsednika republike seznanila s potekom gradnje nove šole s telovadnico, ki pa se je zaradi pomanjkanja sredstev žal ustavila. »Tukaj ne gre za pomanjkanje politične volje, o tem sem prepričan, temveč zaradi finančnih težav, s katerimi se sodelujoče občine srečujejo. Sporočilo današnjega obiska je, da se bom skupaj s svojim uradom potrudil po najboljših močeh in v skladu s pristojnostmi pomagati, da bodo otroci lahko čimprej stopili v nove prostore,« je dejal predsednik. Tako ravnateljica kot tudi predstavnica Sveta staršev sta se predsedniku Pahorju in uradu predsednika zahvalili za dosedanjo pomoč ter pripravljenost pomagati tudi v prihodnje.Predsednik republike Borut Pahor z učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj
Foto: Danijel Novakovič / STA

Ob koncu obiska je predsednik republike obiskal še stanovalce delovne enote Varstveno delovnega centra Ptuj, Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava, kjer je prisluhnil avtorski skladbi enega izmed stanovalcev.