SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar sta v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav

Ljubljana, 24. 6. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta danes v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav, ki se bodo na povabilo slovenskega predsednika udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja se bodo predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer in predsednik Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije, ki bo danes, na predvečer praznika potekala v Ljubljani.

Predsednik Pahor in gospa Pečar sta ob praznovanju dneva državnosti in ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije ter v čast predsednikom tujih držav v Predsedniški palači pred osrednjo slovesnostjo gostila večerjo. Na svečano večerjo so bili vabljeni; oba nekdanja predsednika Republike Slovenije, vsi nekdanji predsedniki Državnega zbora Republike Slovenije, vsi nekdanji predsedniki Vlade RS, vsi nekdanji zunanji ministri, predsedniki vseh parlamentarnih strank in drugi aktualni nosilci najvišjih funkcij v državi.

S povabilom voditeljem sosednjih držav je predsednik Pahor izkazal pomen, ki ga daje prijateljskim odnosom s sosedi, s katerimi si delimo skupne zgodovinske in kulturne korenine. Predsednik Pahor se je odločil, da bo na praznovanje 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije poleg predsednikov sosednjih držav povabil tudi predsednika Zvezne republike Nemčije, ki je odigrala pomembno vlogo v času slovenske osamosvojitve, nas podpirala pri pridobivanju mednarodnega priznanja in bila zagovornica pri včlanjevanju Republike Slovenije v mednarodne organizacije. S temi državami opravi Slovenija največ blagovne menjave, iz njih pa prihaja tudi večji del neposrednih tujih investicij v Sloveniji.

Slovesnost pomeni praznovanje 25. obletnice naše države in hkrati spomin na prelomne dogodke, ki so omogočili izvedbo prvih demokratičnih volitev, razglasitev suverenosti in mednarodno priznanje Republike Slovenije. Zato slovesnost ponuja priložnost za iskren pregled prehojene poti in samozavesten razmislek o prihodnjih 25-ih letih naše države.


Tuji državniki na sprejemu v Predsedniški palači pred slovesnostjo ob dnevu državnosti in 25. obletnico osamosvojitve Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav, ki se bodo na povabilo slovenskega predsednika udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Prihod predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović.
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav, ki se bodo na povabilo slovenskega predsednika udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Prihod predsednika Italijanske republike Sergia Mattarelle.
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav, ki se bodo na povabilo slovenskega predsednika udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Prihod predsednika Zvezne republike Nemčije Joachima Gaucka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav, ki se bodo na povabilo slovenskega predsednika udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Prihod predsednika Zvezne republike Nemčije Joachima Gaucka in soproge.
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta v Predsedniški palači sprejela predsednike tujih držav, ki se bodo na povabilo slovenskega predsednika udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Prihod predsednika Heinza Fischerja in soproge, gospe Margit Fischer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA